SOLGT: DNBs bygg i Bjørvika er solgt til SBB Norden AB. Selger var Trond Mohn.

Dette var de største kjøperne i fjor

Fond- og syndikeringsaktørene var de største kjøperne i det norske transaksjonsmarkedet i fjor. Samlet sto de for godt over halvparten av det samlede volumet.

Publisert Sist oppdatert

I en fersk markedsrapport fra DNB Næringsmegling som ble gitt ut i dag kommer det frem at tilretteleggerne, altså fonds- og syndikeringsaktørene, var involvert i transaksjoner for over 45 milliarder kroner, samt at de nettokjøpte eiendommer for cirka 14 milliarder kroner.  Ifølge rapporten reflekterer det høye volumet fra fond og tilretteleggere blant annet at flere har hentet inn ny egenkapital, samt at private investorer tok både gevinst og søkte forutsigbar avkastning. Dette underbygges av at flere av eiendommene ble solgt til andre syndikeringsaktører eller ved at transaksjonene var knyttet til egen resyndikering.

Dette var de største selgerneMens fond og syndikeringsaktørene var de store kjøperne, så var det eiendomsselskaper, utviklere og private investorer som var de største selgerne. Samlet kjøpte denne aktørkategorien for 31,5 milliarder, mens de solgte for hele 45,5 milliarder kroner.Trenden er at de kjøper utviklingseiendommer og selger eiendommene videre ferdigutviklet på lave yielder. Totalt gjennomførte denne gruppen 157 kjøp og 167 salg. I kontantstrømeiendommene var kjøpsyielden i snitt 50 punkter høyere enn salgsyielden.

Utlendingene nest størstDen nest største kjøpergruppen ble de internasjonale investorene. Ifølge rapporten gjorde en håndfull aktører fra Storbritannia, Japan, Finland og Sverige i løpet av året sine første kjøp i Norge. Dette betyr med andre ord at det er stadig flere utenlandske investorer som får øynene opp for Norge.Egenkapitalaktørene kjøpte og solgte om lag like mye i fjor (NOK 7-8 mrd.). Enkelte salg var knyttet til finansiering av investeringer i porteføljen, mens mange var salg av mindre, ikke strategiske eiendommer. DNB Næringsmegling intervjuet seks av de største egenkapitalaktørene og fire av de venter å være nettokjøpere i 2018, ingen venter å være netto selgere. Denne kjøpergruppen tenderer til å kjøpe trygge eiendommer og snittkjøpet i fjor var på 670 millioner kroner og hadde 10 år igjen på leiekontraktene og ble kjøpt på yield 4,9 prosent.

Kontor er størstNår det gjelder hvilke segment som er mest attraktivt, så er det fortsatt kontor som topper. I dette segmentet ble det i fjor gjennomført 102 transaksjoner for et samlet volum på 42 milliarder kroner. Samfunnsbygg var også godt representert med et volum på 5,8 milliarder kroner.Blant kontantstrømeiendommene hadde 25 prosent yield på 5 prosent eller lavere, 30 prosent lå mellom fem og seks prosent, 25 prosent var intervallet seks til syv prosent og 20 prosent var på syv prosent eller høyere.

Powered by Labrador CMS