FOR SALG: Denne hytta i Trysilfjellet er en av de som Petter Birkrem har for salg. Prisantydninger er på 15 millioner kroner. (Foto: Privatmegleren)

Nå invaderer svenskene det norske hyttemarkedet

Én av fire salg har gått til utenlandske kjøpere. Hyttemegler Petter Birkrem melder om svært god interesse for norske fritidsboliger.

Publisert

– Av 213 solgte hytter siste år, så ble cirka 25 prosent solgt til utlendinger, sier Petter Birkrem.

Han selger hovedsakelig fritidsboliger i Trysil, og det siste året har salget vært godt. Nordmenn er fortsatt den største kjøpergruppen, men utlendingene melder seg altså i stadig større grad på i kampen om de heteste objektene.

– Det er i all hovedsak svensker som er interessert. De står for 20 prosent av kjøpene fra utlandet, mens danskene står for cirka fire prosent. Den gode interessen skyldes blant annet bra kronekurs, noe som har bidratt til økende etterspørsel de siste årene, spesielt fra Sverige.

Fortsatt få

Fortsatt er imidlertid utenlandske hytteeiere i fåtall i Norge. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at 97,5 prosent av alle hytter i Norge er eid av nordmenn. Av de 10.630 hyttene som er eid av utlendinger, så er hver fjerde eid av nettopp svensker. Totalt fantas det per 1.1.2017 hele 426.932 hytter i Norge. 2,5 prosent av disse ble altså eid av utlendinger.

Det er kommunene Trysil, Øyer og Nord-Aurdal som ligger på topp når det gjelder antall utenlandskeide hytter, med henholdsvis 808 (12 %), 164 (6 %) og 152 (3 %) hytter (andel utenlandsk eide i parentes).

Røst kommune kommer på topp når det gjelder andel hytter på utenlandske hender, med 13 prosent. Dernest kommer Trysil og Hobøl kommune som begge har 12 prosent. Røst og Hobøl har riktig nok kun 38 respektive 103 hytter i alt.

Tror på opptur

På Geilo har det så langt vært langt mellom de utenlandske hyttekjøperne.

– Vi har ikke mange utenlandske kjøpere og jeg har nok bare solgt noen få håndfuller hytter til utlendinger. De fleste har gått til dansker og noen engelskmenn, sier Haatuft.

Han forteller at de imidlertid ser en god oppsving når det gjelder utenlandske turister også til Geilo.

– De er nok ikke helt i kjøpsmodus ennå, men de er interessert, og jeg ser ikke bort fra at det er noe som kommer til å endre seg fremover, sier Haatuft.

Nordmenn størst i Sverige

Mens det altså foreløpig er relativt få utenlandske hytteeiere i Norge, så er antallet norske hytteeiere i Sverige ganske høyt. Statistiska centralbyrån (SCB) publiserte for en tid tilbake en artikkel som utenlandske eiere av svenske hytter. De ti svenske kommunene med størst andel utenlandske eiere har alle over 40 prosent av hyttene på utenlandske hender, og det er nordmenn som er den største gruppen utenlandske eiere av hytter i Sverige. Nordmenn eide i 2015 hele 11.474 hytter i Sverige. Når SSB bruker den samme definisjonen for utenlandske eiere som i den svenske undersøkelsen, så ender de opp med at kun 2957 utenlandskeide hytter i Norge. Av disse eies 1 098 av svensker.

Ifølge SSB kan den lave andelen utenlandske hytteeiere i Norge muligens skyldes høye priser og store avstander mellom Norge og andre europeiske land. En annen forklaring kan kanskje være at norske hytter ofte går i arv.

Powered by Labrador CMS