LANGER UT: - Hvis bevaringsmyndighetene ikke tar innover seg dagens klimaproblem bør de dessverre straks vingeklippes, slik at noen i det hele tatt i fremtiden kan glede seg over dagens vakre bygninger, sier Green Advice-advokat Petter Dragvold.

– Er byantikvaren et ubevisst miljøsvin?

Advokat Petter Dragvold mener bevaringsmyndighetene har skylapper og at de mishandler vår kulturarv.

Publisert Sist oppdatert

Flere internasjonale studier at energieffektivisering er det enkleste og billigste klimatiltaket, og det er derfor bred politisk og faglig enighet om at energieffektivisering må prioriteres. Arbeidsgruppen for energieffektivisering la frem sin rapport i 2010. Da var energiforbruket i bygg 80 TWh.

Ønsket er å redusere dette til 70 TWh innen 2020, hvorav 8 TWh må hentes i eksisterende bygg. Målet er en halvering av energiforbruket innen 2040.

LES OGSÅ: Nordea Liv tar grep for å bli grønnere

– Det største problemet for å oppnå dette er dessverre byantikvaren og dets medspillere, noe jeg dessverre nylig opplevde igjen. Nå må noe gjøres straks, sier Green Advice-advokaten Petter Dragvold.

– Hvorfor kan de ikke bare akseptere at byggherre forsegler en mursteinsfasade med en fasade med samme uttrykk i forbindelse med en rehabilitering, spør han og svarer slik byantikvaren gjør:

– Istedenfor må det skje en merisolering på innsiden for å tilfredsstille byggeforskriftene, med den konsekvens at mursteinen blir ødelagt grunnet forskyvning av nullpunktet.

– Mishandling– Bevaringsmyndighetene mishandler på den måten vår kulturarv. Om noen år vil vi garantert ha nye innvendige isolasjonsmaterialer som ikke forskyver nullpunktet, og øker utleiearealet. Forseglingen kan da tas bort ved neste rehabilitering, og den opprinnelige fasaden vil fremstå i sin opprinnelige prakt.

Dragvold fortsetter:

– Hvorfor kan de ikke bare akseptere ønsket tykkelse på utvendig merisolasjon, og samtidig akseptere at man også forer ut grunnmuren, for å tilfredsstille byantikvarens krav om å opprettholde avstanden mellom grunnmur og fasade? Istedenfor nekter byantikvaren ønsket utforing av grunnmuren, og stopper derfor et samfunnsmessig ønsket miljøtiltak.

LES OGSÅ: Avvikler etter å ha tapt 100 mill. på miljøsatsing (+)

– Bevaringsmyndigheten blir ikke et mindre miljøproblem når vi nå har gjort det bedriftsøkonomisk lønnsomt å redusere energiforbruket på opp til over 90 prosent ved en rehabilitering. Dette vil gjøre det mulig å oppnå klimamålet og mer til, og Enova åpner derfor sin lommebok. Det er dette som virkelig kan kalles Grønn glede. Men det krever imidlertid bygningsmessige grep i fasade og yttervegg, og ofte en forsegling.

– Mener du bevaringsmyndighetene har for stor makt?

– Nei, jeg mener ikke at bevaringsmyndighetene i utgangspunktet har for stor makt. Det er svært viktig at vi tar vare på vår bygningsmessige kulturarv. Bygg er jo fantastisk vakre, og jeg må innrømme at jeg titter mest opp når jeg besøker en vakker by, noe som gjør at jeg går glipp av mye annet, har jeg blitt fortalt.

– Bør vingeklippes– Spørsmålet er imidlertid hvorledes bevaringsmyndighetene forvalter sin makt. Problemet er at de frem til nå synes å arbeidet med skylapper. Hvis de ikke tar innover seg dagens klimaproblem bør de dessverre straks vingeklippes, slik at noen i det hele tatt i fremtiden kan glede seg over dagens vakre bygninger.

– Man kan få inntrykk av at byantikvaren opptrer som et ubevisst miljøsvin, som ikke forstår at den mest miljøvennlige energien er den man slipper å produsere, avslutter Petter Dragvold.

LES OGSÅ: Byantikvaren slår tilbake: – Sleivete og useriøst

Powered by Labrador CMS