OBOS og Eiendomsspar ønsker å bygge inntil 700 boliger på Bilia-tomten på Hasle.

Plan og bygg kutter i storprosjekt

OBOS samarbeider med Eiendomsspar om dette gigantprosjektet, men er ikke fornøyd med den utnyttelsen Plan- og bygningsetaten legger opp til.

Publisert

I januar i fjor skrev Estate Nyheter at Eiendomsspar ønsker å bygge 62.000 kvadratmeter på den 25 mål store Bilia-tomten i Økernveien 115 på Hasle. I november kom også OBOS inn i prosjektet med en eierandel på 50 prosent. Ifølge hjemmesiden til sistnevnte planlegges det inntil 700 boliger på tomten i tillegg til butikker og andre service-funksjoner.

Nå har imidlertid Plan- og bygningsetaten (PBE) kommet med signaler om at antallet boliger i prosjektet kan bli betydelig redusert. I det opprinnelige forslaget til Eiendomsspar legges det nemlig opp til en utnyttelse på snaut 250 prosent av tomten. I planprogrammet for Hasle og Valle som PBE la frem i desember, foreslås det derimot en utnyttelse på under 200 prosent på Bilia-tomten.

En utnyttelsen på 200 prosent for en tomt på 25.000 kvadratmeter, innebærer at det kan bygges maksimalt 50.000 kvadratmeter. Dette er 12.000 kvadratmeter mindre enn det Arcasa Arkitekter og Eiendomspar presenterte i bestillingen av oppstartsmøte hos PBE.

OBOS har nå sendt et innspill til PBE i forbindelse med det nevnte planprogrammet – med veiledende plan for offentlig rom – Hasle og Valle Hovin. Der påpeker boligbyggelaget at utnyttelsen på under 200 prosent er som følge av bevaringen som er lagt til grunn.

– Ø115 AS (prosjektselskapet, red. anm.) mener eiendommen har et mye høyere potensial for utnyttelse, minimum på lik linje som felt H2(nabotomten) som er på 250 prosent.

Tomten ligger i umiddelbar nærhet til T-banestoppet, og gir derfor mulighet til å bygge høyt og tett, skriver OBOS til PBE.

Selskapet mener at det med lett adkomst via den grønne ringen, torget og bygaten er viktig med tilstrekkelig aktivitet og mennesker for å skape liv. Dette vil kunne skje «ved å bygge høyere og tettere. Det er ingen nabotomter i nord som tomten vil gi negative ringvirkninger for ved en byggehøyde på 8 etasjer».

– Vi tror området har blitt gitt en lav utnyttelse fordi PBE ser for seg å bevare hele Bilia-bygget. Dette er etter vår oppfatning ikke en riktig vurdering. Som nevnt mener vi at det er viktig å bevare fasaden på Bilia-bygget, men ikke hele bygningen. Ved å rive deler av bygningen legges det til rette for en betydelig høyere tomteutnyttelse, skriver OBOS til PBE.

Powered by Labrador CMS