SOLGT: Prora Eiendom har solgt prosjektet Trondheimsporten til Entra. Nå er de tidligere eierne i retten, tiltalt for blant annet økonomisk utroskap. (Foto: Skyscraper City)

Ba om tre og fire års fengsel for far og sønn

To av Trondheims største eiendomsutviklere er tiltalt for grov økonomisk utroskap og bedrageri. Aktor la i går ned påstand om tre og fire års fengselsstraff for de to.

Publisert Sist oppdatert

Terje Eriksen (61), og sønnen Roger Eriksen (38) ble i april i fjor tiltalt for grov økonomisk utroskap, grovt bedrageri og regnskapsjuks, med en strafferamme på seks år. Saken omtales som Prora-saken og i går møtte de to tiltalte i Sør-Trøndelag Tingrett, hvor aktor ned påstand om at de straffes med henholdsvis fire og tre års ubetinget fengsel. Det skriver Adresseavisen (Abo).

I tillegg til fengsel, la aktor, førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim, ned påstand om at Terje Eriksen må tåle inndragning at verdier for 14,6 millioner kroner og Roger Eriksen må tåle inndragning av verdier for 4,6 millioner. Terje Eriksen er blant annet tiltalt for å ha overført inntil 40 millioner til seg selv i 2008-2013, i strid med Prora Eiendoms interesser og uten rettslig grunnlag. Roger Eriksen er tiltalt for å ha medvirket, ved å stilltiende godkjenne uttakene til faren.

Forretningsmodellen til Prora var å hente inn kapital til utbygginger av boliger og næringsbygg ved at investorer kjøpte aksjer i prosjektselskapene. Morselskapet Prora Eiendom lovte samtidig til å kjøpe tilbake aksjene innen et avtalt tidspunkt, til samme pris pluss avkastning, ofte 20 prosent per år. Påtalemyndigheten mener ifølge Adresseavisen at aksjekjøp egentlig er lån, og at forpliktelsene om tilbakekjøp og den lovte avkastningen skulle vært ført som gjeld i Prora Eiendoms regnskaper i 2009–2012. Ifølge tiltalen unnlot de å føre gjeldsforpliktelser på inntil 205 millioner i regnskapene.

Prora Eiendom er en betydelig aktør i Trondheim. Selskapet er i sluttspurten på byggingen av Trondheimsporten, hvor Nav og Trondheim kommune skal leie kontorene. Entra har kjøpt bygget av Prora. Selskapet har tidligere bygd bl.a. Skeidar-bygget på Tunga, Byggmakker på Tiller, Adressahuset og boligprosjektene Speilet på Beddingen, Havstein Gård og Catharinas Hage.

Powered by Labrador CMS