HRTB Arkitekter har utarbeidet planforslaget for OBOS Forretningsbygg.

OBOS vil bygge for høyskole

OBOS vil bygge 13 000 kvadratmeter for en høyskole i Kværnerbyen.

Publisert

Det er adressen Turbinveien 2-4 i Kværerbyen som OBOS nå ønsker å omregulere. Gjennom sitt selskap KB Næring har OBOS Forretningsbygg hyret inn HRTB Arkitekter til å omregulere eiendommen fra kontor til undervisning og næring for å huse en privat høyskole. OBOS ønsker å bevare Turbinveien 4 (det bevaringsverdige, gamle administrasjonsbygget til Kværner) og rive Turbinveien 2, som er kontorbygget mot E6. Dette bygget planlegges erstattes av et lavere mellombygg på 3 etasjer, med uteområde på taket, og et høyere bygg på 10 etasjer mot E6.

«De fire nederste etasjene foreslås med glassfasader for å skape en utadrettet fasade mot syd, og bidra med funksjoner og aktiviteter i Kværnerbyen. Det etableres et torg ved inngangspartiet og forbi Kværnerhallen i sør», skriver HRTB Arkitekter i sitt forslag. Planområdet har et areal på 3139 kvadratmeter. OBOS søker en utnyttelse på 13 000 kvadratmeter.

Eiendommen ligger tett på jernbanelinjen, noe som påpekes som en utfordring, da Jernbaneloven sier det er forbundt å bygge innenfor 30 meter regnet fra jernbanesporets midtlinje. Dagens bebyggelse ligger 26 meter fra, mens gjeldende regulering ligger 23 meter fra. Foreslåtte byggegrense ligger imidlertid 18 meter fra nærmeste spors midtlinje, og det må derfor avklares med Bane NOR tidlig i planarbeidet.

Plan- og bygningsetaten (PBE) støtter undervisningsformål på tomten, som er støyutsatt. Samtidig mener PBE at bevaringsverdien av bebyggelsen i planområdet må avklares. «Vi har ingen motforestillinger mot å gi bebyggelsen ny bruk (undervisning) men mener at den historiske bebyggelsen i større grad bør åpnes opp for allmenheten», skriver Plan- og bygningsetaten.

Plan- og bygningsetaten mener også at etablering av høyskole vil kunne bidra til å aktivisere Kværnerbyen på dagtid, og dermed styrke Kværnerbyen som sted. Etaten mener førsteetasje, som i bebyggelse er regulert til bevaring, bør reguleres til bevertning mot tilliggende gater.

Powered by Labrador CMS