Leieprisene i Trondheim skal opp. Foto: Shutterstock.

Ser stigende leiepriser

Leieprisene har de siste årene hatt en negativ utvikling i Trondheim, men nå ser DNB Næringsmegling gode muligheter for leieprisvekst i trønderbyen.

Publisert

– Den sterkeste prisutviklingen fremover forventer vi vil komme i sentrumsområdet av Trondheim. Vår prognose tilsier en årlig leieprisvekst på tre prosent i perioden 2018-2020, skriver analytiker hos DNB Næringsmegling, Magnus Havikbotn Jacobsen, i en fersk markedskommentar.

Kommer etter

Han forteller at sentrum i dag har lav kontorledighet, samtidig som det er ventet få nye kontorbygg der de kommende årene. Av de cirka 100.000 kvadratmeterne med nybygg kontor som er ventet inn på markedet fra 2018-2020, er bare 23.000 kvadratmeter ventet å komme i sentrum.

– Mange leietagere etterspør sentrumseiendommer, og med færre valgmuligheter forventer vi et spesielt prispress på sentrumsalternativene. Trondheim sentrum har heller ikke hatt samme prisutvikling som vi eksempelvis har sett i Oslo og Bergen Sentrum. Mens prisene i følge DNs leieprispanel har sunket med 2,5 prosent i Trondheim sentrum siden 2013, har den i samme periode steget i sentrumsområdene av både Bergen og Oslo. Nå tror vi Trondheim kommer etter, skriver Havikbotn Jacobsen.

Positive tegn

Ved inngangen til 2018 ser de flere positive tegn både på tilbud- og etterspørsselssiden. Ferske tall viser at sysselsettingsveksten i Sør-Trøndelag er ventet å vokse med 1,1 prosent i 2018, hvor både industrien og oljenæringen trekkes frem som bransjer hvor det er ventet høy vekst inneværende år.

– Samtidig ser vi at nybyggaktiviteten vil være vesentlig lavere innværende år, hvor det kun er ventet to bygg på totalt 18.000 kvadratmeter. Dette i sterk kontrakt til de nær 60.000 kvadratmeter med kontor som kom inn på markedet i 2017. I 2019 tilføres markedet ytterligere ca 45.000 kvadratmeter kontorareal når, Lysgården, Powerhouse, Brøsetveien 166 (Lyngården) og Ranheimsveien 9 ferdigstilles. Lysgården på Sluppen og Powerhouse på Brattøra har Skyhøye teknologi og miljø ambisjoner som vil tilføre kontormarkedet nye fremtidsrettede kvaliteter. Over 70 prosent av nybyggene som kommer i 2019 er allerede utleid, sier Havikbotn Jacobsen.

Campus-utvikling

DNBs rykende ferske ledighetstelling viser at kontorledigheten i Trondheim holder seg stabilt lavt på 9,3 prosent. Mye av nybyggingen de har sett i trondheimsmarkedet siste året har ifølge analytikeren i stor grad blitt absorbert i markedet, selv om de forventer at en høy tilbudsside fortsatt kan prege markedet fremover. Sentrum (7 %) , Moholt (6 %) og området som strekker seg fra Elgseter til Lerkendal (3 %) er ifølge markedskommentaren kontorområdene med den aller laveste ledigheten i den siste tellingen.

Powered by Labrador CMS