Arkitektbransjen har mye å tjene på å samle seg i større selskaper. Det mener M&A-ekspert i selskapet Bridgehead Corporate Finance, Nikolai K. Lunde. (Foto: Privat)

På tide med en større konsolidering i arkitektbransjen

Norsk arkitektbransje preges av mange små og mellomstore firmaer. Bransjen har et stort behov for en konsolidering, mener M&A-ekspert.

Publisert

– Arkitektbransjen må styrke seg i forhold til kundene. Bransjen opererer på generelt grunnlag med veldig lave priser og mange av aktørene sliter med å tjene penger, sier managing partner i Bridgehead Corporate Finance, Nikolai K. Lunde.

Høy kompetanse, men…

Estate Nyheter hadde tidligere denne uken en artikkel hvor de nordiske arkitektfirmaene ble rangert etter størrelse. På topp ti var det bare ett norsk arkitektfirma, nemlig Link Arkitektur. Firmaet ble for ikke så lenge siden kjøpt av Multiconsult og er ett av få som har skjønt verdien av å være stor. De har kontorer i flere norske byer, i Sverige, samt at de i 2016 kjøpte seg inn i det danske markedet.

Estate Nyheter har tidligere skrevet at det har vært et betydelig prispress på arkitekttjenester og at prisene i noen tilfeller har vært presset helt ned mot 800 kroner timen.

– Mange av arkitektfirmaene besitter høy kompetanse, men prisene de klarer å hente ut står ikke i forhold til leveransene, sier Lunde.

Fordeling av makt

Han forteller imidlertid at pressing av priser ofte er et typisk trekk i markeder hvor mange mindre aktører konkurrer om oppdragene.

– I markeder som består av mange mindre aktører er det kunden som har makten og som dermed kan bestemme prisnivåene. Samler man i stedet denne makten på færre, men større hender, så forskyves maktbalansen og man kan i større grad styre prisnivået, sier Lunde.

Han mener derfor at en konsolidering i bransjen er på høy tid.

– Jeg tror det er en utvikling vi kommer til å se fremover. Arkitektbransjen er nødt til å ta grep, sier Lunde.

Mange fordeler

En slik konsolidering er ikke bare en fordel i forhold til timepriser, det er også knyttet til mange besparelser.

– Reguleringen av arkitektbransjen blir stadig mer omfattende. Det krever systemer og investeringer, noe som blir enda viktigere med den digitaliseringsbølgen som vi er midt oppe i. Er man flere er det også flere å dele kostnadene på. For et lite firma kan det være vanskelig å holde tritt med denne utviklingen. I lys av dette er det grunn til å tro at størrelse i økende grad vil være et kriterium ved valg av arkitekt fremover, sier Lunde.

Powered by Labrador CMS