Oslo 20160404. Finanstilsynet har lokaler i Norges Bank i Oslo. Adressen er Revierstredet 3. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Finanstilsynet ser alvorlig på hvitvaskingsmangler

Finanstilsynet har ingen oversikt over meldinger om mistenkelige transaksjoner, men forteller at de vil se svært alvorlig på manglende etterlevelse av hvitvaskingsregelverket.

Publisert

Forrige uke skrev Estate Nyheter at svært få næringsmeglere har meldt fra om at de mistenker hvitvasking. Finanstilsynet legger imidlertid til grunn at risikoen for hvitvasking er større ved næringsmegling enn ved boligmegling.

– Dette skyldes blant annet bruk av kompliserte selskapsstrukturer og/eller utenlandske eiere, og at det kan være vanskelig å vurdere om prisen på næringseiendom er markedsmessig eller om den er manipulert, sier seksjonssjef ved Seksjon for eiendomsmegling og inkasso hos Finanstilsynet, Anne-Kari Tuv.

En ringerunde til flere av næringsmeglerne avdekket likevel at flere av dem aldri har meldt inn noen transaksjoner som mistenkelige. Noen ville ikke fortelle hvor mange ganger de hadde meldt sin mistanke, men poengterte at de hadde gode rutiner og var påpasselige med å etterleve disse.

Tuv påpeker at meglerforetakenes etterlevelse av hvitvasking inngår i alle normale stedlige tilsyn, og at Finanstilsynet forventer at alle eiendomsmeglingsforetak og advokater som driver eiendomsmegling har tilstrekkelig fokus på etterlevelsen.

– Finanstilsynet vil se svært alvorlig på manglende etterlevelse av hvitvaskingsregelverket, sier Tuv.

Powered by Labrador CMS