Partner Ola Nisja og senioradvokat Marius Egeberg i Wikborg Rein Advokatfirma.

Ukens Tips: Gjør kontrakten klar

Mange tvister kunne vært unngått med en klarere kontrakt. Vær derfor bevisst på hva du ønsker å formidle, og hvordan du formidler dette, både forut for og under kontraktsinngåelsen.

Publisert

Tvister bør unngås. De er kostbare, ressurskrevende, binder opp nøkkelpersoner og kan være skadelige for fremtidig samarbeid mellom kontraktspartene. Samtidig er det ikke til å unngå at tvister vil oppstå fra tid til annen.

Det beste rådet for å redusere antall fremtidige tvister er å gjøre kontrakten så klar som mulig. Hele setninger i enkel og tydelig prosatekst er så å si alltid å anbefale. Dette gjelder også så langt som mulig ved tekniske beskrivelser. Forsøk på å formulere seg på en måte som oppleves som juridisk, med lange setninger og utstrakt bruk av fremmedord, gjør ikke kontrakten bedre.

En parts atferd før kontrakt blir inngått vil være et relevant og potensielt tungtveiende tolkningsmoment når avtalens innhold skal fastlegges. Dette tilsier en viss forsiktighet – eller kanskje snarere aktsomhet – knyttet til hva man sier, gjør og skriver. Det er sjelden noen god løsning å skyve forhandlingstemaer under teppet. Da er risikoen stor for at temaet kommer opp igjen etter at avtalen er inngått. Dersom part A er tydelig på hvordan han mener den kommende avtalen skal forstås, og part B ikke gir tydelig uttrykk for at han er uenig i dette, kan Bs passivitet bli et avgjørende moment når man i ettertid skal tolke seg frem til avtalens innhold.

Det beste er derfor å få klart nedfelt i e-poster, forhandlingsprotokoller eller lignende at for eksempel en viss ytelse eller en viss kvalitet ikke skal være en del av kontrakten. Man kan også skrive rett ut i kontrakten at ytelse X ikke er noe part A vil stille med, eller at ytelse Y vil være et tillegg dersom part B senere skulle ønske det.

Det gjøres også mer tekniske feil ved utforming av kontrakter. Noen har en tendens til nokså ukritisk å gjenbruke kontrakter eller enkeltbestemmelser fra tidligere prosjekter. At det tas utgangspunkt i et velprøvd og kjent format er nok bare en fordel, men det må så godt som alltid gjøres tilpasninger til det enkelte tilfelle. Særlig risikabelt er gjenbruk av ytelsesbeskrivelsen. Det vil være risiko både for at arbeid eller ytelser som ikke er relevant eller nødvendig blir med, og ikke minst at sentralt arbeid eller sentrale ytelser blir utelatt.

Før avtaler inngås bør én person lese grundig gjennom hele kontrakten med vedlegg for å se etter mulige uoverensstemmelser. Denne oppgaven blir særlig viktig der det nedsettes grupper hvor medlemmene har ansvar for ulike vedlegg.

—————

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg Rein Advokatfirma AS. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg Rein Advokatfirma AS.

Om forfatterne:

Ola Nisja er partner i Wikborg Rein og er tilknyttet firmaets fagområde for kontraktsrett samt entreprise og prosedyre.

Marius Egeberg er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er tilknyttet firmaets fagområde for kontraktsrett samt entreprise og prosedyre.

Foto: Erik Burås/StudioB13

Powered by Labrador CMS