Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

Det foreslåtte prosjektet omfatter både rekkehus, terrassehus og punkthus.

Statlig boligprosjekt kan havne hos Riksantikvaren

Bane NOR Eiendom vil bygge 10.000 kvadratmeter bolig ved Kapellveien på Grefsen. Byantikvaren vurderer å sende saken over til Riksantikvaren for innsigelse.

Tore Årdal

onsdag 6. desember 2017 4:00 (Oppdatert 5. desember 2017 22:40)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

På vegne av Bane NOR Eiendom har A-lab bestilt oppstartsmøte hos Plan- og bygningsetaten (PBE) for et område på 13,3 mål på Grefsen i Oslo. Hensikten med prosjektet er å omregulere en mindre del av eiendommen fra friområde til et nytt, kvalitativt boligområde.

Da Estate Nyheter i oktober omtalte eiendommen etter at Bane NOR hadde vært i møte hos PBE, uttalte prosjektsjef Connie Nyhaven at selskapet håper å få til et boligprosjekt med en relativt høy utnyttelse.

I bestillingen av oppstartsmøte er dette konkretisert med et bruttoareal på 10.070 kvadratmeter. Dette inkluderer både rekkehus (1.540 kvm), terrassehus (2.189 kvm) og punkthus (6.340 kvm).

– Mulighetsstudiet viser en bebyggelsesstruktur tilpasset landskapet som gir ulike typologier som svarer til de lokale forutsetningene, samt til en overordnet målsetning om at området fremdeles skal fremstå som en landskapsvegg fra Akerselva. Tomten har en naturlig terrassering, og bebyggelse foreslås derfor etablert i skråningene slik at de flate partiene mellom bebyggelsen kan opparbeides som felles uteoppholdsarealer, skriver A-lab til PBE.

Skråningene for øvrig foreslås bevart/etablert med trær. Ifølge arkitektselskapet har dette størst effekt for ivaretakelse av landskapsveggen, samtidig som de flatere partiene kan tilby egnede arealer for uteopphold.

– Det skrånende terrenget, byggehøydene og den porøse strukturen sørger for at alle boligene får utsikt og gode solforhold. Det er tenkt opparbeidet et nytt utsiktspunkt ved adkomst til området fra Kapellveien. Eksisterende turstier langs jernbanen kobles på nye turstier gjennom området, slik at tilgjengeligheten for rekreasjon blir bedre i hele området, mener A-lab.

Byantikvaren viser imidlertid til at planområdet ligger i influensområdet til fabrikkbebyggelsen i Nydalen som er regulert til spesialområde bevaring/hensynssone – bevaring kulturmiljø, samt til Nydalsdammen som er oppført på gul liste over bevaringsverdige bygninger og anlegg. Byantikvaren vurderer dessuten det grønne, bratte landskapsrommet rundt Nydalens Compagnie som viktig for opplevelsen av det historiske fabrikkmiljøet.

– Det er knyttet høy lokal og regional verneverdi til den historiske fabrikkbebyggelsen, fastslår Byantikvaren.

I et brev til PBE skriver Byantikvaren at omregulering fra friområde til byggeområde i det foreslåtte planområdet er i strid med kommunedelplan for Akerselva Miljøpark. Byantikvaren anbefaler at planforslaget avvises.

– Dersom man skulle gå videre med planen, vil Byantikvaren vurdere å oversende saken til Riksantikvaren for vurdering av innsigelse, heter det i brevet til PBE.

Bane NOR Eiendom er et statlig foretak som -ifølge egen hjemmeside- forvalter en eiendomsportefølje med en anslått bruttoverdi på 45 milliarder kroner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Varsler massiv butikkdød

Nyheter / fredag 21. september 2018

– Rentehoppet får liten betydning

Nyheter / fredag 21. september 2018

Varsler erstatningskrav på 150-500 millioner (+)

Pluss / fredag 21. september 2018

Oslo Finans-syndikat med eiendomskjøp

Nyheter / fredag 21. september 2018

Lanserer VIP-løsning for boligkjøpere

Nyheter / fredag 21. september 2018

Vil ha 50 millioner for kombibygg (+)

Pluss / fredag 21. september 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Ofrer gullkalven for de neste 150 åreneOfrer gullkalven for de neste 150 årene 19. september 2018
Varsler massiv butikkdødVarsler massiv butikkdød 21. september 2018
Krevde 80 millioner kroner for tomteareal. Fikk 1,2 millionerKrevde 80 millioner kroner for tomteareal. Fikk 1,2 millioner 18. september 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Skal rives og erstattes med tvillingtårn

Nyheter / fredag 21. september 2018

Fylkesutvalet går inn for å rive fylkeshuset og bygge to heilt nye tårn på tomten. Prislappen er på 941 millioner kroner.

«Verdens beste» bygg har fått ny eier

Nyheter / torsdag 20. september 2018

I 2003 ble bygget kåret til det beste bygget i verden. Nå har Telenor Eiendom solgt Telenorbygget i Birkelandsskiftet.

Skal renoveres for over en halv milliard kroner

Nyheter / onsdag 19. september 2018

Statsbygg har fått klarsignal av regjeringen til å rehabilitere Norges Handelshøyskole for over en halv milliard kroner.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Amfi Kanebogen nominert til Årets Kjøpesenter 2018

Nyheter / torsdag 20. september 2018

Olav Thon Gruppens kjøpesenter i Harstad er nominert til Årets Kjøpesenter-prisen av Nordic Council of Shopping Centers.

Dette bygget produserer og lagrer energi

Nyheter / onsdag 19. september 2018

REMA 1000s nye distribunal i Sandnes har en helhetlig energiløsning som gjør at bygget delvis er selvforsynt med elektrisitet.

New Norwegian Design

Nyheter / tirsdag 18. september 2018

THE THIEF og Noord har gått sammen om å presentere utstillingen «New Norwegian Design».