FLYTTER: Et av selskapene som flytter er IBM. De flytter til Tøyen etter 31 år på Kolbotn. (Foto: Dyrvik arkitekter)

Dramatisk arealreduksjon i nye leiekontrakter

En gjennomgang av åtte nye leiekontrakter viser at arealbehovet reduseres dramatisk.

Publisert Sist oppdatert

Union har sett på åtte større leiekontrakter og sammenlignet leid areal i eksisterende leieforhold mot det de flytter inn i. Utviklingen for samtlige selskaper viser en dramatisk reduksjon i leid areal. Stadig flere leietakere velger aktivitetsbasert kontor hvor de ansatte ikke har faste plasser og man arbeider i ulike soner utfra hvilken type oppgave som skal løses. I tillegg er det trolig økt bevissthet rundt at mange kontorplasser står tomme store deler av dagen. Dette bidrar til at flere leietakere bruker mindre areal pr. ansatt enn tidligere, skriver analytiker i Union, Robert Nystad i en artikkel på selskapets egne hjemmesider.

Selskapene de har sett på er Skanska, Manpower, IBM, Helsedirektoratet, Pwc, NHST, TV2 og Oslo Kemnerkontor. Samlet har disse selskapene leid over 100.000 kvadratmeter. Når de har eller skal flytte reduserer de arealet betydelig til rett i overkant av 60.000 kvadratmeter. Det betyr at på bare åtte leieforhold, så er behovet redusert med 40.000 kvadratmeter.

– De siste årene har vi sett hvordan nye kontorfellesskap som for eksempel Spaces og Mesh har poppet opp. Disse aktørene er et friskt pust i markedet, og tiltrekker seg mange småbedrifter og frilansere. Samtidig er disse konseptene arealeffektive i den forstand at det ofte selges betydelig flere medlemskap enn det er arbeidsplasser i lokalene. Når både små og store leietakere tenderer mot å velge stadig mer arealeffektive løsninger, samtidig som veksten i norsk økonomi kun er moderat, blir det liten sprut i etterspørselen, sier Nystad i artikkelen.

Powered by Labrador CMS