Boligprisfallet har fått mye oppmerksomhet, men prisene stuper ikke over alt. (foto: Nadia Frantsen)

Her fortsetter boligprisene å stige

Det er ikke boligkrise over alt. For mens boligprisene i Oslo har stupt de siste månedene, så kan andre byer vise til en svært positiv utvikling.

Publisert Sist oppdatert

Boligprisene i Oslo har siden mai falt med 10,1 prosent. Ser vi ett år tilbake i tid så har imidlertid prisutviklingen vært relativt flat. Ser vi til regionbyene, så har utviklingen vært en helt annen. I Moss har for eksempel prisene siste året steget med nesten 10 prosent. Nesten det samme har man sett i Drammen og Fredrikstad, hvor prisene siste år har steget med henholdsvis rett over og rett under åtte prosent.

Pendlerbyene vinner

Den samme utviklingen ser man om man ser isolert på siste måned. Også da kommer regionbyene på Østlandet svært godt ut av det. Porsgrunn har på bare én måned hatt en prisvekst på nesten 1,5 prosent, mens både Moss, Hamar, Fredrikstad og Sarpsborg har en prisvekst på over én prosent. NBBL konkluderer dermed med at ”pendlerbyene er prisvinnerne”.

Den negative utviklingen siste måned er i all hovedsak konsentrert rundt de største byene, og verst er det i Bergen, hvor prisfallet har vært på rett over 1,5 prosent. Trondheim ligger hakk i hæl, deretter kommer Oslo og så Bodø og Tromsø.

Kan overraske i 2018

Når det gjelder den videre utviklingen er NBBL optimister. De skriver i rapporten at selv om mange nå forventer at boligprisene flater ut, så tror de det er lite sannsynlig.

– Boligprisene stiger enten langt mer enn den generelle prisveksten, eller så faller de. Boligprisene flater sjelden ut over tid. Det er vanskelig å forutsi psykologien i markedet, og gitt den pågående korreksjonen i boligprisene, er det naturligvis en ikke ubetydelig risiko også på mellomlang sikt. Likevel, bedringen i norsk økonomi og rekordlave boliglånsrenter gjør oss optimistiske med tanke på at prisfallet blir kortvarig. Gitt historien om boligprisene som sjelden flater ut, kan prisveksten dermed overraske positivt allerede i 2018, skriver NBBL.

Powered by Labrador CMS