PÅ KJØPEREN: Kristen Rikter-Svendsen i Profier forteller at de er på kjøperen i Oslo om dagen.

– Tomteselgerne har justert prisforventningene

Fallende boligpriser gjør at også tomteselgerne har fått en mer fornuftig tilnærming til hvilke priser de faktisk kan få for tomtene sine. 

Publisert Sist oppdatert

– Fra å være et nærmest euforisk marked for et års tid siden, så opplever vi nå at det er en større grad av nøkternhet blant de som ønsker å selge tomter, sier markedsansvarlig hos Profier, Kristen Rikter-Svendsen.

Selskapet har en rekke boliger under bygging i Oslo, men har ikke kjøpt nye tomter for utvikling siden høsten 2015. Nå opplever de imidlertid flere henvendelser fra aktører som vurderer å selge unna, trolig som en følge av utviklingen i boligmarkedet.– Vi er en langsiktig utvikler som er opptatt av å finne de prosjektene som er gode både for oss og tomteeier. Nå opplever vi at tomteprisene er mer kalibrert i forhold til utviklingen i boligmarkedet, samtidig som meglerne har tid til å gjøre en god presentasjon av prosjektene, og vi rekker å vurdere mulighetene skikkelig, sier Rikter Svendsen.Dette gjør at de for tiden regner på flere nye prosjekter i Oslo og Akershus og spesielt er det Oslo vest, Bærum, Asker samt nord-korridoren som er spennende.– Vi har ting på trappene, men foreløpig er det for tidlig å si noe om dette, sier Rikter-Svendsen.

Noe av årsaken til at de nå vurderer nye tomtekjøp er selvfølgelig at prisene er kalibrert i forhold til utviklingen i markedet, og at Profier er godt forberedt for nye kjøp, med 96 prosent av alle leiligheter i produksjon solgt. Det betyr ikke nødvendigvis at prisene overalt har gått så mye ned.– I noen områder har vi nok sett en prisnedgang, kanskje spesielt i de områdene hvor man opplever at boligsalget går tregere. Dette har vi for eksempel sett rundt Sinsenkrysset og Oslo Øst, men også i Nord-korridoren, sier Rikter-Svendsen.I andre områder har tomteprisene hatt stabil utvikling, og kanskje har de til og med gått oppover.– I områder hvor man har en solid akkumulert boligformue blant kjøperne, det vil si i området fra Sagene til Frogner, der vil jeg påstå at tomtekostnadene har holdt stand og til og med kanskje økt en del, sier Rikter-Svendsen.

Powered by Labrador CMS