Avdelingsdirektør og advokat hos NBBL, Henning Lauridsen

Forbudt å leie ut leiligheter som hotell, mener NBBL

NRK har de siste dagene satt fokus på kommersiell utleie av leiligheter. NBBL mener at det å leie ut leiligheter på denne måten er forbudt.

Publisert Sist oppdatert

I et blogginnlegg på sine sider skriver avdelingsdirektør og advokat hos NBBL, Henning Lauridsen: ”Det bør være en grei sak for styret å unngå at beboere plages av denne type hotelldrift i naboleilighetene. For slik hotelldrift er definitivt ulovlig bruk av boligseksjoner.” skriver Lauridsen i blogginnlegget.

Saken handler om at et utleieselskap fra Oslo har kjøpt en rekke leiligheter i et boligprosjekt på Damsgård i Bergen. Leilighetene leies nå ut på samme måte som et vanlig hotellrom. Lauridsen mener at en bolig i utgangspunktet bare brukes til beboelse, og at dersom den eneste bruken av en bolig er hotelldrift eller utleie via Airbnb, så vil det utvilsomt være ulovlig bruk. Han skriver også at dersom den ulovlige bruken ikke opphører straks styret krever det, vil det være et vesentlig mislighold som gir styret mulighet til å kreve at eier selger boligen.

Han presiserer i innlegget at utleie er lovlig, så lenge eieren bor i boligen selv. Det avgjørende punktet ifølge ham er at boligbruk er hovedformålet. Ifølge Lauridsen er spørsmålet om hvor mye næringsbruk som kan skje i tillegg til eiers egen bruk av boligen ikke avklart av domstolene. Men han mener at grensen neppe kan settes høyere enn to til tre måneder i året før næringsbruken blir så omfattende at den vil komme i konflikt med lovens regel om at bruken skal være beboelse.

Det er også forskjell på borettslag og sameier. I et sameie er det i utgangspunktet ikke noen grenser for om man kan leie ut, hvem man kan leie ut til, og hvor lenge man kan leie ut. Og så lenge bruken ikke anses som næring, slik hotelldrift eller fulltids-Airbnb gjør, kan ikke styret legge seg bort i eiers utleie. Et unntak gjelder dersom det er vedtektsfestet grenser for utleie, gitt at eier har godtatt begrensningen.I et borettslag kan utleie ikke skje uten styrets samtykke, selv om eier har rett til å leie ut i en rekke tilfeller. Det er antatt at en begrenset Airbnb-utleie i eiers eget normale feriefravær kan skje uten at det er nødvendig å innhente styret samtykke. Dette er imidlertid såpass uklart at kommunal- og moderniseringsdepartementet ønsker en lovendring som presiserer at det kan skje i en viss grad.

Powered by Labrador CMS