Håvard Haukeland, administrerende direktør og en av gründerne bak Spacemaker, forteller at de har fått en helt vanvittig mengde henvendelser om prosjekter, presentasjoner og møter de siste ukene.

Tar helt av for Spacemaker

Markedet har eksplodert for Spacemaker.

Publisert Sist oppdatert

Etter at Spacemaker fikk sitt store gjennombrudd i utviklingen av sin kunstige intelligens i sommer, og gikk ut i markedet for å gjøre pilotprosjekter på reelle tomter, har henvendelsene strømmet inn.

Under PropTech-konferansen på Mesh, der de holdt sin første store introduksjon av den kunstige intelligensen for markedet, ga det bred omtale i flere medier, deriblant Estate Nyheter. Siden har markedet eksplodert for Spacemaker.

– Vi har fått en helt vanvittig mengde henvendelser om prosjekter, presentasjoner og møter de siste ukene. Det slutter ikke å strømme på og vi snakker om mange, mange hundre dialoger, sier Håvard Haukeland, administrerende direktør og en av gründerne bak Spacemaker.

Forespørsler fra hele verdikjeden

– Prosjektene er i hovedsak bolig-, næring- og byutviklingsprosjekter på Østlandet, men også logistikk, handel og hotell. I tillegg har vi fått en lang rekke henvendelser knyttet til store, offentlige byggeprosjekter som sykehus, flyplass, skole, sykehjem, barnehage osv., forteller Haukeland, som påpeker at henvendelsene kommer særlig fra de etablerte eiendomsutviklerne, arkitektkontorene og entreprenørene, men også fra mange små aktører.

– I tillegg får vi forespørsler fra en rekke andre aktører i verdikjeden, som kommuner, meglere, advokater, ingeniører osv. Folk er utrolig nysgjerrige og de aller fleste dialogene vi har hatt til nå, nesten uten unntak, har endt med at man går videre for å vurdere pilotprosjekter sammen, fortsetter han.

Internasjonal oppmerksomhet

Spacemaker har også fått henvendelser knyttet til å delta i de virkelig store prestisjeprosjektene her i landet, noe de selvsagt synes er utrolig spennende og derfor følger opp.

– Arkitekter og rådgivere er vant til å legge ned svært mye ressurser for å komme i posisjon til slike prosjekter, og det er derfor ganske absurd at vi nå får direkte forespørsler om å presentere oss for ledelsen i disse store prosjektene og selskapene, sier han.

Forespørslene er ikke kun fra norske aktører, men også knyttet til prosjekter rundt om i verden: USA, Europa, Asia og Afrika. Både kontor -og boligprosjekter, men også enorme prosjekter med «affordable housing», hotell, logistikk osv.

– Det har rett og slett tatt helt av, og vi har måttet gjøre en del harde prioriteringer. Utfordringen vår er selvsagt kapasiteten. Vårt fokus nå er primært på å automatisere prosessen knyttet til å kunne gjøre de prosjektene det finnes mest av for tiden, nemlig bolig- og byutviklingsprosjekter. Foreløpig tar det noen uker å gjennomføre et prosjekt, men vi forventer at tiden vil komme ned i noen timer på denne typen prosjekter i løpet av 6–12 måneden. Da kan man sitte rundt bordet med hele prosjektorganisasjonen og teste ut nærmest alle tenkelige scenarioer i løpet av en workshop. Det vil kunne snu helt rundt på hvordan man jobber med reguleringssaker og mulighetsstudier, sier han og avslutter med at de planlegger en dobling av ansatte frem mot sommeren.

Powered by Labrador CMS