Veidekke vil bygge Bergens første kontorbygg av massivtre. (ILLUSTRASJON/TEGNING: Link Arkitektur)

Bygger Bergens første kontorbygg i massivtre

Nye kontorbygg har vært mangelvare i Bergen de siste årene, men nå skal Veidekke Eiendom bygge byens første kontorbygg i massivtre.

Publisert

– Målet vårt er at dette skal bli det mest miljøvennlige kontorbygget i Bergen, sier regiondirektør for Veidekke Eiendom, Lars Rune Folkedal.

3000 ledige meter

For vel et år siden kjøpte Veidekke Eiendom seg inn med 50 prosent i Instanes Eiendom og Thunes Holding sitt prosjekt på Fantoft. Kontorbygget som blir på cirka 7000 kvadratmeter, ligger på parkeringsplassen ved siden av det gamle Sweco-bygget på Storertveitmarken.

– For oss har dette vært en lang reise. Vi flyttet fra Kokstad til Møllendalsbakken i 2000. Tanken var at det skulle være midlertidig og at vi skulle finne en egnet tomt for et eget bygg. Det tok oss over 15 år, men da vi fant denne tomten, falt alt på plass, sier Folkedal.

Han påpeker blant annet nærhet til bybanen som et viktig kriterium for eiendomsutvikleren. – I Veidekke har vi forpliktet oss til 2-graders målet. Her lå alt til rette for at vi kunne etterleve dette. Det handler om nærhet til et kollektivknutepunkt, samt et svært godt samarbeid med eiere som også var villige til å strekke seg langt når det gjelder energi og miljø, sier Folkedal.

De skal selv leie 2000 kvadratmeter i bygget, noe som innebærer at cirka 3000 kvadratmeter er ledige til andre leietakere. Cirka 2000 kvadratmeter brukes til felles kantine, garderober, parkering og tekniske rom.

Solceller og regnvannsbasseng

Det legges altså opp til et ambisiøst prosjekt. Foruten å være et Breeam Excellent-bygg blir det også det første kontorbygget i Bergen som bygges i massivtre. Det bidrar i seg selv til et mer hyggelig miljøregnskap, sammenlignet med om de hadde brukt betong.

– Det er for tidlig å gå i detalj rundt energibruk, men ambisjonen er å komme så nærme null som mulig, sier prosjektleder i Veidekke Bolig, Kristoffer Evjen, som legger til at bygget blir et passivhus.

Taket skal dekkes med solceller og i kjelleren skal det være en batteripark som lagrer energien som produseres og som umiddelbart ikke brukes.

– Det skal også bygges et regnvannsbasseng som blant annet skal brukes til kjøling av luften i bygget og til blant annet sykkelvask, sier Evjen.

Viktig for Veidekke

For Veidekke og partnere i prosjektet handler ikke det å bygge et godt miljøbygg utelukkende om å være sitt ansvar som eiendomsutvikler bevisst. Det handler også om kroner og ører.

– Vi har forpliktet oss til 2-gradersmålet og skal derfor strekke oss for å bygge miljøvennlig. Men vi tror også at dette er noe både leietakerne og investorer i stadig større grad vil etterspørre. Internasjonale investorer kjøper ikke lenger dårlige miljøbygg og dette tror vi er en trend som også vil forsterke seg her hjemme. Derfor er det fremtidsrettet å ta dette på alvor og dermed bygge så gode miljøbygg som mulig, sier Folkedal.

Powered by Labrador CMS