Sverre Landmark forteller at Aspelin Ramm forenklet alle kontrakter og tilbød så fleksible kontorer som mulig for de med lite arealbehov. Det ga resultater.

Begynte med coworking før de visste hva det var

Rosenholm var et gedigent enbrukerbygg, men nå har Aspelin Ramm fylt opp med 80 ulike leietakere.

Publisert Sist oppdatert

5– Vi har nå en ledighet i bygget på cirka fem prosent, men snart flytter IBM ut og dermed går ledighet noe opp, sier markedssjef hos Aspelin Ramm, Sverre Landmark.

Forenklet konsept

Bygget som i sin tid var hovedkontor for IBM er på 43.000 kvadratmeter. Da det ble bygget på midten av 80-tallet var det et enbrukerbygg, men da IBM solgte til Aspelin Ramm i 2007 hadde de fått inn cirka 20 nye leietakere. Etter den tid har eiendomsselskapet jobbet hardt for å fylle opp og nå er altså ledigheten helt nede i fem prosent.

– På Rosenholm har vi hatt en filosofi som vi har lykkes kjempegodt med. Vi så at mange kontorbygg annonserte med kontorer fra 400 til 10.000 kvadratmeter. Dette ville vi gjøre noe med ved å tilby fleksible kontorer for de med mye mindre arealbehov. Vi forenklet derfor alle kontrakter, tok bor felleskostnader og depositumer og sa at man kunne så lite som et enkelt kontor for en person. Det skulle være så enkelt som mulig – og uten at man var nødt til å binde seg til 200 eller 400 kvadratmeter, sier Landmark.

Alt inkludert

Resultatet er altså at de så å si har fylt opp bygget. Bygget på 43.000 kvadratmeter er nå fylt opp med 80 ulike leietakere. En ledighet på fem prosent betyr at bare vel 2000 kvadratmeter står ledige. De har også fylt bygget med aktiviteter.

– I praksis ble Rosenholm Campus et coworking-sted lenge før vi visste hva coworking var. Alt fra kaffetraktere til kopimaskiner, auditorier og kantine er fellesgoder. Vi har også ulike arrangementer, noe vi kommer til å gjøre mer av fremover, sier Landmark.

Nå jobber de også med et konsept som heter Fraktalen, hvor de ved å samle aktører fra forskjellige bransjer prøver å tilrettelegge for et tverrfaglig samarbeid og på den måten skape et sterkere samhold og god kultur på arbeidsplassen.

Flere vil gjøre det selv

Aspelin Ramm er en av få huseiere som har tatt steget inn i coworking-sfæren på egenhånd. I praksis har det så langt fungert slik at de fleste coworking-aktørene går inn som en drifter av lokalene og så fremleier disse til de som måtte ønske det. Landmark tror flere huseiere fremover vil tilby coworking-arealer selv.

– Jeg tror kanskje at de først og fremst vil gjøre det som en del av sitt samlede utleietilbud. Ved å holde igjen deler av arealene kan de leie ut noe som mer prosjektrettede kontorer og dermed øke fleksibiliteten. De aktørene som allerede er i dette segmentet, type Mesh og Spaces, tror jeg likevel kommer til å klare seg fordi de har konsepter og et tilbud leietakerne etterspør. Om Spaces klarer å få butikk ut av sitt konsept gjenstår å se, da de nettopp har åpnet dørene, sier Landmark.

Powered by Labrador CMS