NEKTER: I en fersk dom nekter Høyesterett fradrag for merverdiavgift på kostnader til advokater.

Nektet mva-fradrag ved kjøp av eiendomsselskap

I en fersk dom nektet Høyesterett fradrag for merverdiavgift på kostnader til advokater ved kjøp av et eiendomsselskap. Kanskje er det på tide at lovgiver ser på fradragsretten på nytt, spør advokat.

Publisert

Bakgrunnen for saken er at et holdingsselskap kjøpte et eiendomsselskap som eide en utleieeiendom. Eiendomsselskapet var fra før frivillig registrert i Merverdiavgiftsregisteret. Rett etter kjøpet ble selskapene fellesregistrert, og utleien ble videreført. Før kjøpet ble gjennomført hadde holdingsselskapet pådratt seg kostnader til advokater og rådgivere. Etter at fellesregistreringen var på plass, ble merverdiavgift på disse kostnadene fradragsført. LES OGSÅ: Fortsatt fradragsrett for mva på transaksjonskostnader

LES OGSÅ: Nekter MVA-fradrag for transaksjonskostnader

Likestiller salg og kjøp av aksjeselskapHøyesterett skriver i sin dom av 29. september 2017 at det ikke kan være noen forskjell på salg og kjøp av aksjeselskap. Høyesterett gir uttrykk for at det å kjøpe aksjer i seg selv er en form for finansiell virksomhet som diskvalifiserer for fradragsrett.– Det er ingen tvil om at Høyesterett har en formell tilnærming til problemstillingen når de vektlegger selve aksjetransaksjonen og ikke ser på driften og utleievirksomheten i fellesregistreringen, sier advokat Cecilie Dyrnes i Arntzen de Besche.Hun påpeker at poenget med en fellesregistrering er at alle selskapene skal sees samlet i forhold til merverdiavgiften. Gjennom fellesregistreringen med eiendomsselskapet etableres det en avgiftspliktig virksomhet, og kostnadene til denne etableringen er i all hovedsak pådratt for å avklare forhold rundt eiendommen.

Skattedirektoratets aksepterte fradragI en bindende forhåndsuttalelse fra 2007 (BFU 18/2007) aksepterte Skattedirektoratet fradrag ved kjøp av eiendomsselskap som ble innlemmet i en fellesregistrering.– I denne uttalelsen var direktoratet tydelig på at kjøp av eiendom direkte måtte likestilles med kjøp av eiendomsselskap, sier Dyrnes, som legger til:– Høyesterett var ikke enig i dette. Etter mitt syn medfører Høyesteretts dom at næringseiendom som ligger i singel purpose-selskaper og som innlemmes i en fellesregistrering nå blir belastet med merverdiavgift selv om eiendommen leies ut til avgiftspliktige leietakere. Dette har ikke vært i samsvar med lovgivers ønske for ordningen med frivillig registrering. Kanskje er det på tide at lovgiver ser på fradragsretten på nytt, sier Dyrnes.

LES OGSÅ: MVA-utfordringer ved førtidig opphør av leieforhold

Powered by Labrador CMS