Eierens ambisjon: «Hva ville vi ha bygget i dag, dersom vi startet på nytt?»

Vil oppgradere og bygge på utskjelt Bjørvika-bygg

Braathen Eiendom vil oppgradere PwC-bygget i Barcode-rekken til et fullverdig miljøbygg med høyeste energiklassifisering. Selskapet ønsker også å øke bygget i høyden.

Publisert

Som Estate Nyheter tidligere har omtalt, flytter PwC fra Dronning Eufemias gate 8 til bygget Eufemia i Bjørvika i 2019. Eieren av PwC-bygget, Braathen Eiendom, ser da sitt snitt til å oppgradere bygget.

Sammen med representanter fra Vedal Prosjekt og arkitektselskapet A-lab har Braathen Eiendom hatt møte med Plan- og bygningsetaten (PBE) for å drøfte planene om å oppgradere bygget til et fullverdig miljøbygg med høyeste energiklassifisering.

– Gjennom en mulighetsstudie fra mars i år arbeides det med miljøutfordringene bygget har som blant annet omfatter høyt energiforbruk, dårlig inneklima og støy/lekkasjer gjennom eksisterende glassfasader, fremgår det av møtereferatet.

I samme møte uttalte eier som ambisjon: «Hva ville vi ha bygget i dag, dersom vi startet på nytt?»

Da kan det være greit å spole tilbake til 2007, da Bellona hadde følgende innledning i en artikkel på sin hjemmeside: «Det første nye kontorbygget i Bjørvika er langt unna å klare politikernes mål om sparsom energibruk. Bellona er skuffet, og mener politikerne bør stille langt strengere krav for å unngå at det sløses med energi.»

I møtet hos PBE inngikk denne artikkelen i presentasjonen av de nye planene. A-lab gjennomgikk også foreløpig konsept og mulighetsstudie som omfatter vurdering av samtlige fasader og tak med endring av taklandskap. A-lab vektla betydningen av å opprettholde bygget som et fremtidig glassbygg med referanse til blant annet nabobygget KLP.

A-lab lanserte også «form follows energy» som arbeidskonsept, og opplyste at Enova støtter arbeidet med 1 million kroner.

PwC-bygget i Barcode-rekken har et bruttoareal på 45.256 kvadratmeter. Ifølge A-lab ligger det da en mulig ubenyttet arealreserve på ca. 2.000 kvadratmeter som vil bli vurdert utnyttet som del av konseptet.

Arkitektselskapet skisserer to forslag for å ta i bruk denne reserven: Bygge på to nye etasjer, eller anlegge et skråtak som innebærer 1-3 nye etasjer.

Braathen Eiendom kjøpte PwC-bygget i 2005, og fulgte deretter opp med kjøpet av Visma-bygget i 2009 og Deloitte-bygget i 2013.

– Med en eiendomsportefølje bestående av kun fem store profilbygg i Oslo, deriblant tre av høyhusene i Barcode i Bjørvika, kan Braathen Eiendom tillate seg et fokus på miljømessig drift og foredling av egne eiendommer som få andre eiendomsbesittere kan unne seg. Vårt mål er å gi kunden flyt, heter det på selskapets hjemmeside.

 

Powered by Labrador CMS