SE TIL DANMARK: Etterspørsel som overgår tilbudet og leieprisvekst er blant ingrediensene i markedet for kontoreiendom i København, i følge sentrale danske eiendomsaktører, her under et investorseminar i Norge denne uken.

– Dejlig å være norsk eiendomsinvestor i Danmark

Mange norske eiendomsinvestorer satser tungt i Danmark. Det burde flere gjøre, mener sentrale danske aktører.

Publisert Sist oppdatert

2Norske eiendomsaktører er i stadig større grad interessert i det danske markedet. Så langt i 2017 er norske eiendomsinvestorer den nest største gruppen av utenlandske investorer i det danske markedet (bare slått av svenskene).

Advokatfirmaet BA-HR arrangerte denne uken et investorseminar der toneangivende aktører i det danske markedet innenfor eiendomsfinansiering, utvikling og legale temaer ga nyttig informasjon til mulige norske investorer.

Les også: Tollefsen kjøper i Danmark – igjen

Les også: Niam med milliardkjøp i Danmark

Først ut var Christian Hilligsøe Heinig, som er sjeføkonom i Realkredit Danmark. Sjeføkonomen gjennomgikk den overordnede status i det danske markedet. Han fastslo blant annet at lave renter og fortsatt økonomisk oppsving vil understøtte eiendomsmarkedet i København de kommende par årene.

– Prisveksten forventes dog å avta etter flere år med sterk oppgang, la han til.

Sterk sysselsettingsvekst

Neste mann ut var CEO Ulrik Larsen i Revco Property Development, en toneangivende dansk utvikler med fokus på København sentrum.

– Alt ligger til rette for at investeringsmarkedet i 2017 når nye høyder, både hva angår investeringsvolumer og andelen internasjonale investorer. Vi forventer likevel at yieldkompresjonen vil reduseres ved at prime yield i alle segmenter flater ut i løpet av de neste 12-18 månedene, forklarte Larsen.

– Vi ser en sterk sysselsettingsvekst innen kontorsektoren i København, med en vekst på ti prosent over den forrige toppen i 2008. Samtidig har mer enn 400.000 kvadratmeter kontorareal blitt konvertert til boliger og hoteller de siste fire til fem årene. Dette har forårsaket et tilbudsgap som i en periode vil sørge for leievekst for de best beliggende lokalene i CBD (Central Business District, red. anm.).

Les også: Ligger an til nok et rekordår i Norden

Siste foredragsholder var advokater fra Bruun & Hjejle Advokatfirma, som er en sentral og høyt ranket rådgiver på området Commercial Real Estate. Advokatene beskrev trendene i dansk transaksjonspraksis, som ble sammenholdt med norsk praksis gjennom utfyllende kommentarer fra advokat Stig L. Bech i BA-HR.

Utvidet bruk av garantiforsikring

Advokatene viste blant annet til svært mange likheter både hva gjelder kjøpsrettslige og leierettslige temaer. Et viktig element i dansk transaksjonspraksis er blant annet en utvidet bruk av garantiforsikring:

– Vi ser en klar tendens til at flere og flere transaksjoner blir underlagt warranty-forsikring, som skyldes at en rekke større private equity-fond har behov for en «clean exit», slik at fondene kan stenges ned i umiddelbar forlengelse av avslutning av transaksjonen. Det er viktig å være oppmerksom på dette i forbindelse med utarbeidelsen av SPAen og planleggingen av prosessen som helhet, avsluttet advokatene.

Powered by Labrador CMS