Oslo Spektrum skal konkurrere om internasjonale kongresser.

Oslo Spektrum kan få tårn på 24 etasjer

Stiftelsen Norges Varemesse ønsker å supplere Oslo Spektrum med et fullverdig kongressenter og et kontorbygg på 24 etasjer.

Publisert

«Oslo by trenger et kongressenter med internasjonal konkurransekraft, og Oslo Spektrum er den rette lokalisering for å kunne konkurrere om internasjonale kongresser. Selv om Oslo Spektrum klarer å avvikle store kongressarrangementer og events basert på flerbruksløsninger, tilfredsstiller arenaen ikke internasjonale behov.»

Det skriver LPO Arkitekter, på vegne av Oslo Spektrum Arena ANS, i bestillingen av oppstartsmøte hos Plan- og bygningsetaten (PBE). Oslo Spektrum Arena eies av Stiftelsen Norges Varemesse.

I bestillingen skriver arkitektselskapet at dagens kontorarealer i Oslo Spektrum ikke er tidsmessige, samtidig som de bærer preg av kompromissløsninger med begrenset brukbarhet.

– Sonja Henies plass mellom Oslo Spektrum og Oslo Plaza hotell, inkludert undergangen til Jernbanetorget T-banestasjon, har en utforming preget av 1980-tallet med dårlige løsninger for universell tilgjengelighet. 30 år etter ferdigstillelsen er det også behov for materialmessig oppgradering, mener LPO Arkitekter.

Da Oslo Spektrum ble utviklet etter arkitektkonkurransen om Grønland-Vaterland i 1982, var kongress en del av tanken om flerbruk. Frem mot byggestart i 1986 forsøkte Oslo kommune å etablere kongressarealer i tillegg til selve flerbruksarenaen, i sambruk med blant annet kinosaler i frontbygget mot Sonja Henies plass. Dette lyktes ikke, og frontbygget ble bygget først og fremst med kontorarealer.

LPO viser til at Oslo Spektrum er lokalisert tett ved Oslo S, som er Oslos desiderte knutepunkt for lokale, regionale, nasjonale og internasjonale reisende, så vel turister som forretningsreisende.

– Hele dette knutepunktet er i sterk utvikling med hensyn til utnyttelse, byliv, bygulv og byggehøyder. Omkring Oslo S er allerede landets største konsentrasjon av hoteller, og mange reguleringsprosesser igangsatt for ytterligere å øke områdets attraktivitet, heter det i bestillingen.

Les også: Oslo Solar – klart for ny høyhusdebatt

-Samtidig innebærer de eksisterende arealene et enormt potensial dersom en kan føye til nye kongressarealer. Det er i skisseprosjektet etablert smidige, effektive og lite plasskrevende løsninger for logistikk som kan videreføres i forhold til arrangementer. Flerbruksmulighetene som i utgangspunktet finnes i Oslo Spektrum kan legge grunnlaget for et fullverdig kongressenter som vil drive med sunn økonomi, skriver LPO Arkitekter, som vant parallelloppdraget for nye Oslo Spektrum.

Sammen med en rådgivergruppe ble LPO deretter engasjert til å gjennomføre et skisseprosjekt, der forskjellige designmuligheter er vurdert. Skisseprosjektet inkluderer en fleksibel storsal for opptil 3.000 personer samt øvrige kongressarealer og et overliggende vertikalt kontorvolum på 16.500 kvadratmeter.

Utformingen av arealene for kontorplasser er utredet med to alternativer, hvorav det ene er et tårn på 24 etasjer. Det er dette alternativet LPO anbefaler.

Til sammenligning har nabobygget Oslo Plaza 37 etasjer.

Les også: Kan bli Norges høyeste bygg

– Dette mener vi vil gi en arkitektonisk sett optimal løsning og et bygningsvolum som innpasses godt i omkringliggende bebyggelsesstruktur. Det vil også gi en luftigere situasjon som står godt i forhold til Plaza, som ligger diagonalt på andre siden av Sonja Henies plass. Videre vil prosjektet føye seg inn i fremtidig kontekst med omkringliggende bygningstypologi som er under planlegging, mener LPO.

Powered by Labrador CMS