Analysesjef Ragnar Eggen i Akershus Eiendom slår fast at det i 2017 har løsnet for den spekulative nybyggingen. Foto: Stian Schioldborg.

Nå bygges det på spekulasjon igjen

Akershus Eiendom melder om en spekulativ byggebølge innenfor næringseiendom.

Publisert

Det er i sitt seneste utleiebilag at Akershus Eiendoms analysesjef Ragnar Eggen tar i bruk overskriften «Spekulativ byggebølge i 2017». Eggen viser til at vi bare sporadisk har sett spekulativ bygging av kontorbygg de seneste årene, blant annet på grunn av momsreglene for nybygg (må leies ut innen seks måneder) gjør at utleierisikoen øker.

«Men nå i 2017 har det løsnet», slår Eggen fast og skriver videre at for de kommende to årene er omtrent halvparten av arealet som er meldt som under bygging bygg som var ledige da byggingen begynte. «Utbyggerne føler seg med andre ord trygge på markedet», skriver Ragnar Eggen.

Blant nybyggene som ble planlagt og igangsatt uten leiekontrakt er ifølge Akershus Eiendom Diagonale i Bjørvika, Youngstorget 3, Vitaminveien 4, Valle Wood, Schweigaards gate 33B trinn 4 og Freserveien 1. Disse byggene har et samlet areal på 93 500 kvadratmeter. Noen har også fått inn en eller flere leietakere til sitt prosjekt.

Analysesjefen i Akershus Eiendom stiller seg spørsmålet om det kan bli for mye nybygg, og svarer ved å vise til i 2001 til 2003, da kontorledigheten gikk til 13 prosent. «I 2018-2019 blir det nesten sikkert ikke for mange spekulative prosjekter, men i samme periode vil ledigheten gå videre ned mot 5 prosent hvis den økonomiske oppturen faktisk kommer. Da bil gevinsten bli større for den modne utbygger, flere kan bli fristet til å gjøre det samme, og det kan også raskt strømme til kapital for formålet. Det kan øke byggevolumet, men også risikoen for en blåmandag om økonomien snur nedover», skriver Ragnar Eggen.

Powered by Labrador CMS