Analysesjef Håvard Bjorå i Cushman & Wakefield Realkapital melder om et marked hvor leieprisene strammer seg til.

De store søkerne vil ha nybygg

Det er flere store søk på over 10 000 kvadratmeter ute i Oslo-markedet. Men mye tyder på at de vil velge nybygg.

Publisert Sist oppdatert

Det er i Cushman & Wakefield Realkapitals markedsrapport for fjerde kvartal at eiendomsrådgiveren ser nærmere på leiemarkedet for kontorlokaler i Oslo-markedet. Der kommer det frem at etterspørselen etter kontorareal i Oslo er på et høyt nivå. Det ble ifølge Cushman & Wakefield Realkapital tegnet 412 leiekontrakter i første halvår på til sammen 364 950 kvadratmeter, noe som er litt høyere enn i samme periode i 2015. Samtidig stiger leieprisene i flere kontorområder. Ifølge eiendomsrådgiveren var gjennomsnittlige leiepriser på nye kontrakter i Oslo 2060 kroner per kvadratmeter. Det er det høyeste nominelle nivået siden Arealstatistikk begynte med sin statistikk i 2007.

Så langt i år har store leietakere som Arbeids- og velferdsdirektoratet, Hafslund, Omsorgsbygg og Helsedirektoratet tegnet leiekontrakt i planlagte nybygg. CEO og partner Anne Bruun-Olsen i Cushman & Wakefield Realkapital forteller om stor interesse for nybygg hos de store virksomhetene som er på jakt etter lokaler.

– De store leietakerne setter store krav til byggene de skal inn i. De ønsker fremtidsrettede bygg med fremtidsrettede kvaliteter. Da er det ofte nybygg som blir aktuelle å flytte til, sier Anne Bruun-Olsen til Estate Nyheter.

– For noen av de store søkene vi har hatt, ser vi at en stor del av tilbudene fra gårdeiere som kommer inn, er for nybygg, Flere av dem søker etter en stor ankerleietaker for å kunne starte utbyggingen, sier analysesjef Håvard Bjorå i Cushman & Wakefield Realkapital.

Anne Bruun-Olsen mener det ikke er så mange eksisterende bygg som har store areal ledig, og mange kan ikke tilbyeffektive og tilpassede løsninger som kan konkurrere mot nybygg.

CEO Anne Bruun-Olsen i Cushman & Wakefield Realkapital forteller om stor interesse for nybygg for de største eiendomssøkerne.

– Når man skal leie såpass store lokaler, er det viktig med fleksible og effektive bygg som kan ta i bruk ny teknologi og enkelt gjøre forandringer i bygget etter hvert som organisasjonen og arbeidsform endres, sier Bruun-Olsen.

Når det gjelder de mindre lokalene, opplever Cushman & Wakefield Realkapital at det er høy etterspørsel og særlig etter alternativer nært kollektivknutepunkt og med urbane kvaliteter.

– Vi merker at prisene strammer seg til. Vi ser en prisøkning generelt i byen, sier Bjorå.

– Men vi ser også at det er mer enn nok av alternativer i en del områder utenfor sentrum, skyter Bruun-Olsen inn.

Cushman & Wakefield Realkapital melder om en fallende kontorledighete i Oslo, særlig i sentrum. Totalt i Oslo anslår eiendomsrådgiveren en kontorledighet på 7,8 prosent, noe som er en nedgang fra 8,9 prosent ved inngangen til 2017.

I CBD har leieprisene steget til 4300 kroner per kvadratmeter for såkalte prime kontorareal. I Sentrum vest (som ligger bak slottet på baksiden av CBF) , Sentrum og Sentrum øst har leieprisene for prime kontorareal også steget siden Cushman & Wakefield Realkapitals seneste rapport.

Powered by Labrador CMS