Selskapene bak Fisketorget ønsker at fiskebåtene skal kunne legge til med baugen direkte inn mot bygget.

Fisketorget vil satse på take away

- Det er god miljøpolitikk med restaurant på Fisketorget, mener selskapene bak: «Den sjømaten som ikke er solgt, blir laget retter av for salg dagen etter. Dermed slipper man å kaste mat.»

Publisert

Estate Nyheter har i flere artikler omtalt Oslos nye fisketorg, som mange mener er en restaurant med fiskedisk. Etter at Plan- og bygningsetaten (PBE) sendte brev til Dark Arkitekter med beskjed om at Fisketorget i Oslo ikke har søkt om eller fått tillatelse til servering/restaurant, har arkitektselskapet nå svart på henvendelsen. Der er det vedlagt et notat fra eierselskapet Fisketorget i Oslo AS og driftsselskapet Oslo Fisketorg AS til Oslo Havn KF.

I dette notatet skriver selskapene bak det nye fisketorget følgende:

«Det at vi har Spiseriet, er god miljøpolitikk da den sjømaten som ikke er solgt blir laget retter av for salg dagen etter. Dermed slipper man å kaste mat. Vi har allerede Oslos største fiskedisk med det bredeste utvalget av sjømat som kan drives frem, til tross for kun kort tid i drift. I tillegg har vi en egen sushi-disk samt et stort akvarie med diverse skaldyr. Dette, samt samspillet og tilstedeværelsen med fiskebåtene, danner det dominere uttrykket av Fisketorget.»

I det samme notatet skisseres de tiltakene som vil bli iverksatt etter kritikken, «i tillegg til de som allerede er iverksatt». Her nevnes blant annet at «vi satser mer og mer på take away av de varene vi har ettersom vi nå etter hvert får erfaring med hva kundene ønsker».

Dette og andre tiltak blir også nevnt i brevet som Dark Arkitekter har sendt til PBE. Der fremgår det at Fisketorget skal:

-redusere antall sitteplasser og bord

-ta en gjennomgang av menyen for eventuelt å kunne tilby mer av mindre og rimeligere retter med kvalitet

-bringe mer av historikken til fiskeriene inn

-vise levende bilder/video på TV-skjermer, brosjyrer/plakater fra næringen

-sette inn mindre kjøleenheter for sjømat som er ferdig og forseglet som kundene kan plukke

Overfor PBE påpeker arkitektselskapet dessuten av «reguleringsplanen er noe uklar», og fastsetter ingen klare rammer for bruken av bygningen ut over det som kan leses ut av forutsetningene og reguleringsformålet.

– Gjeldende regulering for Fisketorget forutsetter etter dette etablering av et fisketorg hvor det foregår salg av sjømat og servering av tilberedt mat, øl og vin. Søknad om tillatelse til tiltak, rammetillatelse omfatter følgelig salg og servering som del av Fisketorget, er i tråd med forutsetningene i reguleringen. Gitte tillatelser er innvilget på denne basis, skriver Dark Arkitekter.

I notatet fra eier- og driftsselskapene nevnes det også at fiskebåtene som er tilstede ved bygget, er en del av Fisketorget og danner sammen med det nye bygget miljøet Fisketorget i Oslo.

– I den kritikken som har kommet, har dette forholdet vært fullstendig neglisjert. Enda tettere rent fysisk blir det når forholdene legges til rette for at fiskebåtene kan legges med baugen direkte inn mot bygget, heter det i notatet.

Forutsetningen for at fiskebåtene kan legge til med baugen inn mot bygget, er at det legges ut en bølgebryter som tidligere har vært diskutert med Oslo Havn.

– Vi har forstått det slik at dette nå krever en egen søknad som vi vil sende over i egen forsendelse eller følge den prosedyre som dette krever, skriver selskapene bak Fisketorget.

Powered by Labrador CMS