Forus Parkering AS ønsker å få utredet hvordan et fremtidsrettet mobilitetshus/ladested kan se ut, og har fått støtte fra ENOVA.

Fra p-hus til «mobilitets-hub» på Forus

Forus Parkering AS ønsker å skape et fullverdig mobilitetskonsept.

Publisert

Forus Parkering eier Røynebergsletta 5 på Forus, et parkeringsbygg over 7 plan, med et stort uteområde. De har fått tilskudd fra ENOVA til å gjennomføre en konseptstudie for å undersøke muligheten for å bygge om et tradisjonelt parkeringshus til en «mobilitets-hub», der man høster og leverer lokalprodusert fornybar kraft til ladbare motorvogner. Selskapet vurderer å bygge ut en hel etasje med smarte ladere som kan betjene 200 parkerte ladbare motorvogner. Anlegget kan også bygges ut med flere etasjer ved behov.

– I dette parkeringshuset kan man komme reisende med privatbil, ladbar eller ikke, sette fra seg bilen, og reise videre til lufthavn eller andre steder med drosje, buss, el-sykkel eller førerløse småbusser, sier Eirik Bergjord, daglig leder i Malling & Co Vågen AS.

Eiendommen forvaltes av Malling & Co med Q-Park som parkerings- operatør.

– Når man henter privatbilen, vil den være fulladet med garantert fornybar kraft.

På uteområdet foran bygget er ideen å bygge høyeffekts hurtiglading for elektriske drosjer, busser og privatbiler. Fremtidens hurtigladestasjon med effekter på 350 kw, induksjonslading med mer er inkludert i studien, forklarer han.

Studien gjennomføres i regi universitetene i Stavanger og Tromsø, samt flere norske og internasjonale selskaper (Delta Electronics, Saga Energy, Meshcrafts & Greenflux).

Powered by Labrador CMS