Direktør for Business Development i Caverion, Roar Andersen, legger opp til en forsiktig omsetningsvekst i 2017.

Snuoperasjon har fått Caverion på rett kjøl

På fire år har selskapets omsetning blitt redusert med én milliard kroner og 800 ansatte. Nå har en heftig snuoperasjon fått Caverion på rett kjøl.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ligger i år an til økt omsetning og et positivt resultat. Det er mange år siden situasjonen har vært like lys som nå, sier direktør for Business Development i Caverion, Roar Andersen.

Mistet Statoil

Caverion er et av landets ledende tekniske entreprenører. De siste årene har imidlertid situasjonen i selskapet vært alt annet enn lys. Omsetningen har falt fra 4,3 milliarder i 2012 til 3,3 milliarder i 2016. I flere av årene endte resultatene også med betydelige underskudd. I den samme perioden har antallet ansatte også blitt redusert fra 3500 til 2700.

– Store deler av omsetningsfallet skyldes at vi i 2013 mistet en stor Facility Management-avtale som vi hadde med Statoil. Vi driftet hoveddelen av kontorene deres, men i 2013 ble ikke denne avtalen fornyet. Det var også tilfelle for en større IKT-kontrakt med samme selskap, sier Andersen.

Han forteller at samlet står Statoil-kontraktene for over 50 prosent av det omsetningsfallet de har sett i fireårsperioden.

– Slike kontrakter gir også en del prosjekter, og samlet sett har derfor utfasingen av Statoil-kontrakten gitt et betydelig omsetningsfall. Det har også medført en nedbemanning, noe som for de fleste har vært udramatisk da de har fulgt over til selskapet som overtok kontraktene, sier Andersen.

Ettervirkninger av finanskrisen


Ikke nok med at Caverion mistet Statoil som en av sine viktigste kunder, de hadde i samme periode flere prosjekter som gikk med betydelige underskudd. Dette, sammen med tapet av Statoil-kontraktene, førte til at selskapet i 2016 fikk et negativt resultat før skatt på minus 57,7 millioner kroner. I 2015 gikk de i pluss med 36 millioner kroner, men i 2014 var tapet på 137,7 millioner og i 2013 var det på minus 37 millioner kroner.

– Vi har hatt en håndfull store prosjekter som har bidratt til dette negative resultatet. I 2014 startet vi derfor en prosess hvor vi gikk kritisk gjennom prosjektporteføljen og gjorde nødvendige tilpasninger, sier Andersen. 
Verdien på porteføljen ble derfor betydelig nedskrevet, uten at Andersen vil være på konkret på hvor mye.

– Årsaken til at prosjektene har gått med slike betydelige underskudd er nok sammensatt, men noe av årsaken er at det har vært et press i markedet. For flere av prosjektene er nok dette etterdønninger fra tiden etter finanskrisen da man åpenbart priset seg for billig, sier Andersen.

Samlet har tapet av Statoil og nedskrivinger av prosjektporteføljen ført til at hele 800 medarbeidere har måtte forlate selskapet.

– For de aller fleste har dette ordnet seg på en god måte, sier Andersen.

Rigget for vekst


Andersen forteller at for første gang på lang tid ser det nå lyst ut for Caverion.

– Vi ligger an til en forsiktig omsetningsvekst i 2017 og etter første halvår ligger vi foran budsjettet.  Ett av tiltakene vi har gjort er å styrke prosjektmiljøet vårt. Vi har nå et eget kompetansesenter for store prosjekter med tverrfaglig kompetanse hvor vi har ferdige prosesser som sikrer at vi leverer samme høye kvalitet i alle komplekse prosjekter til rett tid og kostnad, sier Andersen.

Selskapet har sikret seg flere store kontrakter blant annet på det nye Nasjonalmuseet hvor de skal ha ansvar for elektro, rør og ventilasjon. Kontrakten har en verdi på 360 millioner kroner.

– Det har vært krevende rent økonomisk, men vi har vært gjennom en god ryddeprosess. I tillegg er det verdt å merke seg at våre nærmere 50 avdelinger rundt om i Norge i all hovedsak leverer stabilt godt i sine lokale markeder. Vi lanserer i løpet av 2017 nye konsepter innen service- og vedlikeholdsmarkedet, noe som vil løfte oss ytterligere. Vi er nå i en positiv utvikling innen både service -og prosjektvirksomheten. Alt tyder på at vi kommer oss ut av 2017 på en positiv måte, sier Andersen.

Powered by Labrador CMS