TILBAKE PÅ LISTEN: Oslo er på 25. plass på Monocles årlige kåring av byer med høyest livskvalitet. Maren Bjerkeng, arkitekt og partner i Grape Architects og Henrik Taubøll, advokat i BA-HR, har i år igjen gitt sine betraktninger.

Oslo back in business

Oslo er tilbake på Monocle-listen.

Publisert

 

I fjor skrev Estate Nyheter om Monocles årlige kåring av byer med høyest livskvalitet; ”liveability”, da Oslo hadde falt ut av listen. I årets kåring som er kunngjort i juli/august nummeret av Monocle har Oslo akkurat greid å komme seg inn på 25. plass.

Les også: Oslo degradert – ute av Monocles kvalitetsliste 

Vi har spurt Henrik Taubøll i BA-HR og Maren Bjerkeng i Grape Architects om deres betraktninger rundt dette.

– Hva mener dere er endret i år fra i fjor som gjør at Oslo nå er inne igjen?

– Det kan være mange momenter som spiller inn her. Kåringen peker riktignok først på kvaliteter som beliggenheten mellom fjorden og marka, kombinert med et regulert arbeidsliv som gir innbyggerne tid til å benytte seg av de tilgjengelige rekreasjonsmulighetene dette gir. Dette er jo ikke noe nytt, påpeker Taubøll.

– Samtidig ser det ut til at politiske initiativer er tillagt større vekt. Dette skyldes nok at initativer som bare var i startgropen i fjor, som bilfritt sentrum og tiltak for økt byliv, har gått fra å være valgløfter til konkrete prosjekter. Monocle fremhever særlig det nye ”green city council” og innsatsen deres for å gjøre byen mer sykkelvennlig. Oslos satsing på bærekraft har blitt tydeligere og fått internasjonal oppmerksomhet, som vi også så i kåringen av Oslo som årets miljøhovedstad i 2019, og kanskje kan dette også ha bidratt til å løfte frem Oslo i årets kåring, sier Bjerkeng.

Det nevnes videre på at det stadig popper opp nye restaurantkonsepter.

– Vi ser jo at det siden i fjor er mange nye områder som er i ferd med å sette seg, og som brukes mer aktivt av Osloborgerne. Barcode og Sørenga med sitt mer high end-tilbud, Vippa med en mer temporær karakter som representerer et nytt konsept for Oslo vi tidligere måtte til København for å oppleve, og Tøyen som et nytt hipt område med barer og restauranter, lister Taubøll opp som eksempler, legger til at alle disse områdene er mer modne og «happening» i år enn i fjor.

Sist men ikke minst trekkes innovativ arkitektur og hvordan dette bidrar til å skape nye nabolag med kvaliteter og karakter, frem som en viktig faktor.

– Dette understreker hvor viktig kvalitetsmessig utvikling og fortetting er for beboernes trivsel, og her har arkitekter og utviklere et felles ansvar, sier Bjerkeng og understreker at dette også er i tråd med føringene i kommuneplanen, der kvalitet er et viktig kriterium som vi må være med på å gi innhold gjennom praksis.

– Hva med Oslos rykte som en by med skyhøye priser?– Prisnivået i Oslo trekkes ikke uventet frem som en potensiell drawback, men dette kompenseres av lønnsnivå og levestandard, sier Taubøll.

Monocles rating er relativt nyansert, med over 60 parametere, der noen er mer målbare og tallbaserte og andre mer subjektive og følelsesbaserte.

– Det er noen nye momenter i årets vurdering, blant annet hvordan en generell økt terrortrussel påvirker bylivet, og hvor mange boliger som er bygget i løpet av det siste året. Vurderingen bærer også preg av trender som følger av økt fortetting, mer fleksibelt arbeidsliv, og en større andel byboere som stifter familie senere. Samlet sett gir dette nye behov og andre mønster for hvordan byen brukes. Det blir enda viktigere at byen har et bredt tilbud, offentlige rom og rekreasjonsmuligheter, forklarer Taubøll.

Her har Oslo et lite stykke igjen for å komme høyere opp, mener Bjerkeng. Hun peker på Berlin, som er nummer tre på listen i år, som et eksempel til etterfølging.

– Jeg kom nettopp hjem derfra, og observerer at de der har lykkes på en helt unik måte i å skape en kultur for en ekstremt åpen og aktiv bruk av byen og en sterk nærmiljøtilhørighet. Dette er også noe av det Monocle gir Berlin «cred» for, som et sted der ”public space truly belongs to everybody”. Det merkes, sier hun.

– I Oslo ser vi riktignok noen tegn på en endret holdning til dette, for eksempel gjennom temporære tiltak i forbindelse med bilfritt sentrum der utviklere og gårdeiere inviteres med for å komme med forslag til bruk, og nå som det også er vedtatt at gårdeiere i sentrum skal kunne leie frigitt gategrunn gratis. Dette er viktige grep, men det hadde vært interessant å se hvordan en enda større frihet og mindre regulering av offentlige rom kunne fungert, utdyper hun.

Les også: – Bakvendt å starte med bilfritt sentrum

– Videre vies det endrede politiske verdensbildet endel oppmerksomhet, og det pekes på at det er et økende gap mellom by og land, både når det gjelder politiske og sosiale forhold. Byene som vil gjøre det bra i fremtiden er i henhold til Monocle de byene som forblir åpne, liberale, trygge og rimelige. Her mener vi Oslo har gode muligheter for å lykkes, kanskje med unntak av på det siste punktet, sier Taubøll med et smil.

 

Powered by Labrador CMS