Aspelin Ramm ville rive Skippergata 26, som blant annet huser Destiny Cafe. (Foto: Google Street View)

Gir opp i Skippergata

Aspelin Ramm bøyer seg for vernemyndighetene, og gir opp planene om å utvikle Skippergata 22-26.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har full respekt for vernemyndighetene, og bøyer oss for at det ikke er mulig å få til det vi ønsket. Samtidig mener vi at prosjektet vårt var godt egnet til å bidra til en god utvikling av Kvadraturen, sier Sverre Landmark i Aspelin Ramm.

I 2015 tok selskapets arkitekter KIMA/Atelier Oslo kontakt med Plan- og bygningsetaten (PBE) for å starte reguleringsplanarbeidet for Skippergata 22-26. Et nybygg med høye kvaliteter, til erstatning for Skippergata 26, som på gateplan huser Destiny Cafe, skulle henge sammen med og løfte frem den vernede Tjerslandgården i Skippergata 22-24.

Både Byantikvaren og Riksantikvaren satte foten ned for prosjektet ved å stille krav som gjorde planene umulig å gjennomføre. Det hjalp heller ikke at etatsdirektør Ellen de Vibe i PBE ved juletider tok initiativ til en møteserie som omfattet flere eiendommer i Skippergata-kvartalet.

Nylig sendte teknisk direktør Dagfinn Godell i Aspelin Ramm en e-post til PBE der han beklager at møteserien ikke førte frem.

– Fra vår side har det hele tiden vært en forutsetning at det ble gitt tillatelse til å rive Skippergata 26 for å få til et godt prosjekt. Rivningen ble støttet av PBE frem til offentlig ettersyn, men dere endret synspunkt etter at bemerkninger kom inn. Da dere nå holder fast ved forutsetning om bevaring av Skippergata 26, må vi meddele at grunnlaget for å fortsette reguleringsprosessen fra vår side er bortfalt, heter det i brevet.

– Hva vil det bety for utviklingen av Kvadraturen at verneinteressene står så sterkt?

– Det skjer mye som er bra i Kvadraturen, og det er ikke noe grunnlag for å svartmale situasjonen, selv om det er vanskelig å få til utvikling i form av nybygging og tilbygging. Kvadraturen er «hensynssone» i kommuneplanen på grunn av kulturminnene i området. Det kan nok hende at andre utviklere vil kvie seg for å gå i gang med prosjekter der, svarer Sverre Landmark.

Han påpeker at det koster både tid og penger å jobbe med utviklingsprosjekter.

– På ett eller annet tidspunkt må man bestemme seg for hva man skal bruke tiden og ressursene på. Vi har forsøkt så godt vi kan, og har opplevd god støtte av PBE, men nå ser vi ikke grunnlag for å jobbe videre med prosjektet, sier han.

Det skal avholdes et møte etter ferien. Dette møtet tok PBE initiativ til etter at Aspelin Ramm varslet at de ville trekke reguleringsplanen.

– Hva skjer med eiendommene?

– Gårdene ligger der, de, med servering på gateplan i begge bygg. For bymiljøet er vel det en grei løsning, men vi mener selvsagt vårt gjennomarbeidede prosjekt hadde blitt en bedre løsning for byen, ved blant annet å gi noen boliger, sier han.

Powered by Labrador CMS