Byantikvaren mener bygget har høye arkitektoniske kvaliteter.

Siemens-bygget kan bli vernet

Byantikvaren vurderer å sette det tidligere hovedkvarteret til Siemens i Groruddalen på Gul liste.

Publisert Sist oppdatert

Som Estate Nyheter skrev mars, sonderer Stein Erik Hagen og Lars Windfeldt mulighetene for å bygge rundt 780 leiligheter på det gamle hovedkontoret til Siemens. Planene er i regi av Østre Aker vei 90 AS, som eies av Winta Eiendom og Orkla Eiendom.

I bestillingen av oppstartsmøtet hos Plan- og bygningsetaten (PBE) fremgår det at all bebyggelse kan bli revet.

– Begrensede deler av bebyggelsen på ca. 43.000 kvadratmeter BRA er i dag bruk til kontorformål. Bebyggelsen har i de senere årene vært planlagt og delvis gjennomført rehabilitert i forbindelse med en planlagt oppgradering av området til «OsloBusiness Park». Ved omregulering til boligformål må det påregnes at hele eller vesentlig deler av eksisterende bebyggelse rives, skriver Kristin Jarmund Arkitekter i bestillingen av oppstartsmøtet.

Nå har imidlertid Byantikvaren fått øynene opp for det gamle hovedkvarteret til Siemens som ble oppført på 1960-tallet og er tegnet av arkitekt Odd Nansen.

– Anlegget er svært karakteristisk, og er et velkjent landemerke i Groruddalen. Vi har de siste årene jobbet med å kartlegge industri- og kontorbebyggelse i Hovinbyen, og har nå bedre kunnskap og økt fokus på bevaring av slike anlegg, skriver Byantikvaren i et brev til PBE.

Siemensbygningen er ikke tidligere vurdert for oppføring på Gul liste. På bakgrunn av «de høye arkitektoniske kvalitetene, industrihistorien som bygget representerer samt den eksponerte beliggenheten og symbolverdien», anbefaler Byantikvaren at bygget blir bevart.

– Vi vil i nær framtid vurdere bygget for innføring som bevaringsverdig på Gul liste, skriver antikvaren til PBE.

Powered by Labrador CMS