Trege politikere kostet Oslo kommune 20 millioner kroner da Frysjaveien 31B ble kjøpt.

Politikernes sommel kostet millioner

Fire måneders somling fra Oslos politikere kostet 20 millioner kroner da kommunen kjøpte Frysjaveien 31B.

Publisert

Estate Nyheter kunne nylig fortelle om Oslo kommunes kjøp av Frysjaveien 31B. Det var behovet for skole i Frysja-området som var bakgrunnen for at kommunen fremforhandlet en avtale om kjøp av eiendommen i fjor høst. Transaksjonen skulle utformes som en opsjonsavtale, hvor prisen på aksjene i eierselskapet til eiendommen skulle være 126 millioner kroner hvis opsjonen ble innløst før februar. Prisen skulle så øke med 5 millioner kroner hver måned etter dette frem til utgangen av mai.

I bystyremøtet i mai banket kommunen gjennom kjøpet av eiendommen. Da hadde prisen økt med 20 millioner kroner sammenlignet med om transaksjonen hadde blitt gjennomført før februar. Saken skulle opprinnelig opp i bystyret i april, men da ble den utsatt, noe som kostet kommunen 5 millioner kroner. Kommunen vil riktig nok nyte godt av at eiendomsselskapet Frysjaveien Eiendomsinvest mottar en husleie, men den årlige husleien er på 15,6 millioner kroner, tilsvarende 1,3 millioner kroner i måneden.

Den totale eiendomsverdien på kjøpet av Frysjaveien 31B var 354 millioner kroner. Men kostnadene i forbindelse med kjøpet blir enda høyere. Frysjaveien Eiendomsinvest har et obligasjonslån på 211 millioner kroner som løper i ti år fra juni 2015. Dersom Oslo kommune vil innfri lånet før 30. september 2020, blir kompensasjonen et forhandlingsspørsmål med obligasjonseierne. Ifølge Oslo kommune er det blitt antydet en kostnad på 20 til 30 millioner kroner. Oslo kommune må også starte forhandlinger med leietakeren på Frysjaveien 31B. Eiendommen har en leiekontrakt med Møller Eiendom som er garantert av Møllergruppen. Leiekontrakten løper til 2030, med opsjon på fem års forlengelse. Den årlige husleien er på ca. 16 millioner kroner tilsvarer en husleie på 1777 kroner per kvadratmeter. Kommunen må trolig ut med kompensasjon til Møllergruppen som tilsvarer forskjellen mellom dagens gunstige husleie og husleien som må betales i andre lokaler. Dersom Møllergruppen må inn i lokaler som koster 400 kroner ekstra per kvadratmeter fra 2018 til 2030, så kommer vi over 42 millioner kroner i kompensasjon.

Powered by Labrador CMS