Morten Kjeldby tror det er mange eiendommer som verdsettes for høyt når grunnlaget for formueskatt skal fastsettes.

For høye takstverdier av næringseiendom

Flere eiendomsbesittere i Vestfold har fått for høye verdier på takseringen av næringseiendommene i forbindelse med fastsettelse av formuesverdien.

Publisert

Det forteller daglig leder Morten Kjeldby i Eiendomsmegler 1 Næringsmegling.

– Verdien på næringseiendommene er kalkulert av Skatteetaten og blir oppfattet som reell, men vi har flere tilfeller der verdien er satt for høyt og som da utløser en høyere skatt. Bankkunder som har rådført seg med oss, har opplevd at skattemyndighetene har lagt til grunn en for høy verdi. Vi har sett at skattemyndighetene legger til grunn en kalkulasjonsfaktor som synes å være lik for alle eiendommene. I tillegg legger myndighetene til grunn høyeste leieinntekt av alle leieforhold i eiendommen, som da skal gjelde generelt for alle lokaler i bygget. Et eksempel er et kontorbygg på 1000 kvadratmeter, hvor halve eiendommen er leid ut for 2000 kroner per kvadratmeter. Da vil ligningskontoret legge til grunn 2000 kroner per kvadratmeter for den andre halvparten også, sier Kjeldby til Estate Nyheter.

Han mener gårdeiere bør kontrollere verdien på næringseiendommene for å unngå at formuesgrunnlaget settes for høyt. Både før og etter påske har flere gårdeiere tatt kontakt med Eiendomsmegler 1 Næringsmegling for å få verdivurdering av eiendommene. Resultatet har flere ganger vært en lavere verdi enn hva ligningsmyndighetene har kommet til når man tar hensyn til lengde på leiekontrakt, ledig areal og hva eiendommene er regulert til.

– Jeg er opptatt av at gårdeiere skal betale riktig skatt, basert på riktige verdier sier Kjeldby.

Powered by Labrador CMS