Byantikvaren mener Genesta må gå veien om en reguleringsplan.

Sterkt kritisk til CBD-planer

Byantikvaren vil sterkt fraråde Genesta sine planer om å bygge på Dronning Mauds gate 15 i Vika.

Publisert

I mars omtalte Estate Nyheter planene til Genesta om å bygge på to etasjer i Dronning Mauds gate 15. Forslaget innebærer en økning i arealet på hele 57 prosent. Pilot Arkitekter ba også om Plan- og bygningsetatens (PBE) vurdering av om det er mulig å gå direkte på byggesak istedenfor plansak.

Nå er imidlertid Byantikvaren kommet med en sterk fraråding av tiltaket og mener at det i henhold til kommuneplanen krever en ny reguleringsplan.

– Hvis nytt reguleringsplanforslag åpner for en omdanning og påbygging som skissert, vil Byantikvaren vurdere alternativ plan og en oversendelse til Riksantikvaren med spørsmål om å vurdere innsigelse, skriver Byantikvaren i uttalelse til PBE.

Byantikvaren viser til at Dronning Mauds gate 15 er tegnet av Lund og Slaatto og sto ferdig i 1981 som tilbygg til Ingeniørenes hus fra 1931 tegnet av arkitektene Eyvind Moestue og Ole Lind Schistad. Bygningen er satt på gul liste som et typisk eksempel på kontorbygg av høy kvalitet fra tiden.

– Bygningen er tegnet av et av tidens viktigste arkitektkontor med god kvalitet på utforming og materialbruk. Ingeniørenes hus er i fredningsklasse og står også på gul liste som et viktig og tidstypisk bygg, heter det i uttalelsen.

Dronning Mauds gate 15 er også nabo til Victoria terrasse 11, som er regulert til bevaring, forutsatt fredet i Landsverneplan for regjeringsbygg og er definert som et område av nasjonal kulturminneinteresse i kommuneplanen.

– Bygningen er tenkt fredet som et eksempel på overklassens boligkultur på 1890-tallet og for sin senere bruk som departementskontor. Det foreslåtte tiltaket vil endre bygningen sterkt både i form og materialbruk og klart forringe dens kulturminneverdi som objekt. Tiltaket vil også ha en negativ virkning på Ingeniørenes hus ved å helt skjule bakfasaden og dermed klart forringe dets kulturminneverdi, skriver Byantikvaren.

I brevet vises det også til at det skisserte påbygget er vesentlig høyere enn andre bygninger i nærområdet. Der dagens bygg er gitt en oppsluttende gesimslinje i forhold til Victoria terrasse, vil påbyggingen ruve over Victoria terrasse 11 og svekke dens rolle som et markant element i bybildet.

– Med påbygget vil Dronning Mauds gate 15 bli nesten like høy som Dronning Mauds gate 10 og 11, som fikk tillatelse til påbygg fordi de framstår som portalbygninger i gateløpet. Virkningen som portalbygninger vil forringes hvis Dronning Mauds gate 15 blir påbygd som skissert, mener Byantikvaren.

Powered by Labrador CMS