Obligasjonslån er blitt en viktig finansiering av næringseiendom.

Obligasjoner reddet transaksjonsmarkedet

Bankene kuttet sine utlån til næringseiendom med 60 milliarder kroner fra treårsperioden 2011-2013 til 2014-2016. Det ble dekket inn av obligasjonsgjeld og direktelån.

Publisert

Det kom frem på Akershus Eiendoms presentasjon av markedsrapporten for første halvår. Analysesjef Ragnar Eggen hadde sett på finansieringen av transaksjonene innenfor næringseiendom, og fant at det har vært en kraftig nedgang i bankfinansieringen. I perioden fra 2014 til 2016 falt bankfinansieringen med 60 milliarder kroner sammenlignet med perioden fra 2011 til 2013.

– Egenkapitalfinansieringen har økt noe de seneste årene, men nedgangen i bankfinansieringen dekkes i all hovedsak med obligasjoner og direktelån, sa Eggen.

I sin markedsrapport skriver Akershus Eiendom at bankenes utlånspraksis nå ventes å være uendret og at obligasjonsmarkedet er tilgjengelige for fremtidige transaksjoner. «Videre er finansiering fra livselskaper en kilde til kapital som ikke er tappet, men som kan vise seg attraktiv i tiden fremover», skriver næringsmegleren.

Når det gjelder yield-anslagene, ser Akershus Eiendom en prime yield på 3,75 prosent, med forventninger om et press oppover gjennom 2017. Det er hovedsakelig basert på bevegelser i rentemarkedet og bankmarginer, som økte i løpet av 2016, at Akershus Eiendom mener lånefinansierte investorer vil oppleve en reduksjon i yield-spreaden. «Det er samtidig visse begrensninger på tilbudssiden for eiendommer med høy kvalitet i sentrale områder. Det kan gi en sterk konkurranse om de eiendommene med høy kvalitet som blir tilgjengelig. De stigende rentene kan nå få flere eiere til å hoppe av gjerdet og selge før en forventet stigning i yielden, noe som kan gi bevegelse i yielden. Men så langt er etterspørselen større enn tilbudet», skriver Akershus Eiendom.

Powered by Labrador CMS