REKKEFØLGEKRANGEL: I Sandnes kommune.

Utbygger krever millioner etter rekkefølgekrav

Først fikk Sandnes kommune refs av Sivilombudsmannen for ulovlig praksis i rekkefølgebestemmelser. Nå krever en boligutbygger i Sandnes millioner tilbakebetalt.

Publisert Sist oppdatert

Rekkefølgebestemmelser betyr i korthet at utbygger må stå for visse tiltak før ramme- eller igangsettingstillatelse innvilges eller før ferdigattest gis. Tiltakene kan typisk bestå av infrastruktur, som eksempelvis avkjøringsramper fra hovedveinett, rundkjøringer eller veikryss.

Les også: Vil inngå flere utbyggingsavtaler

Tøyde strikkenRekkefølgebestemmelser er omstridt, og Sivilombudsmannen behandlet i 2015 praksisen til Sandnes kommune, etter at kommunen hadde fått kritikk for å ha tøyd rekkefølgekravene for langt.

Sivilombudsmannen konkluderte med at praksisen til Sandnes kommune var i strid med loven.

Kommunen la til grunn at «Rekkefølgebestemmelser etter pbl § 11-9 pkt. 4 og utbyggingsavtaler etter kapittel 17 skal i form av kostnadsbidrag sikre opparbeidelse av fellesområder og anlegg i hele sentrumsområdet og skal pålegges alle utbyggingsprosjekter innen sentrumsplanen».

Ombudsmannen kom til at det var “i strid med nødvendighetskravet i plan- og bygningsloven § 17-3 tredje ledd første punktum, og med forholdsmessighetskravet i samme bestemmelses tredje ledd annet og tredje punktum“.

Ombudsmannen ba deretter kommunen om å endre punkt 1.4 i kommunedelplanen.

Etter Sivilombudsmannens avgjørelse har det vært ventet at det ville komme krav om tilbakebetaling av kostnadsbidrag. Og nå er det klart at boligutbyggeren Bonava krever tilbakebetalt ni millioner kroner, som selskapet mener kommunen feilaktig har krevd inn. I tillegg kommer renter på 700.000 kroner.

Les også: Timing av rekkefølgekrav

Viser til nytt regnestykkeStavanger Aftenblad (krever innlogging) viser til at kommunen har mottatt et brev der det varsles om at det også er aktuelt for Bonava å ta ut søksmål mot kommunen.

Kommunen svarer på sin side at det ikke er aktuelt å imøtekomme kravet.

I tillegg viser kommunen til at ny soneinndeling av sentrum innebærer at man kan vise til nye beregninger – som i sum er høyere enn beløpet som Bonava krever tilbakebetalt av kommunen.

Les også: Litt for lønnsomme rekkefølgekrav?

Powered by Labrador CMS