Ivar Tollefsen må vente til sommeren 2018 for å få vite om staten vil kjøpe eiendommen.

Tollefsens sykehustomt verdt 600 mill.

Staten må trolig bla opp mer enn 600 millioner kroner for eiendommen til Tollefsen-selskapet Fredensborg ved Aker sykehus.

Publisert Sist oppdatert

Estate Nyheter skrev nylig at Helse Sør-Øst har bestilt oppstartsmøte hos Plan- og bygningsetaten i forbindelse med byggingen av Storbylegevakten på Aker sykehus. Av bestillingen fremgår det at 10 boligblokker som eies av Ivar Tollefsens Fredensborg, er beliggende i området som skal reguleres.

De 10 blokkene rommer 474 leiligheter, som inngikk i boligporteføljen som Tollefsen kjøpte av Oslo kommune i 2001.

Les også: Kan tjene enda mer på sykehusboligene

Estate Nyheter har også omtalt at det får juridisk og økonomisk etterspill at staten, gjennom Helse Sør-Øst, båndlegger alle eller deler av Fredensborgs eiendommer ved Aker sykehus.

Hvis Helse Sør-Øst skulle ha kjøpt den 26,3 mål store eiendommen i dag, må vi ta utgangspunkt i den pågående reguleringssaken for Sinsenveien 53-56 for å estimere en pris.

Fredensborg ønsker å rive de eksisterende boligblokkene og oppføre ny bebyggelse med totalt 575 utleieleiligheter, totalt 44.000 kvadratmeter BRA. I dette området ligger prisen på 17-18.000 kroner per kvadratmeter salgbart BRA.

Med et salgbart BRA på ca. 35.200 kvadratmeter (80 prosent av BRA), havner prisen i leiet 600-630.000 kroner. I tillegg må det tas hensyn til rivekostnad, samt reguleringsrisiko.

På den annen side er det allerede 10 blokker med 474 leiligheter på tomten til Fredensborg. Disse utleieleilighetene genererer en kontantstrøm og kompenserer derfor for reguleringsrisikoen og kanskje vel så det inntil blokkene rives. En analytiker som Estate Nyheter har snakket med, mener derfor det er realistisk at Fredensborg-eiendommen kan prises til 600-700 millioner kroner.

Helse Sør-Øst har ennå ikke bestemt om tomten til Fredensborg skal innlemmes i området hvor den nye Storbylegevakten skal bygges. Den statlige helseforetaksgruppen planlegger en styresak i juni 2017 for godkjenning av oppstart av konseptfase for både Aker og Gaustad.

Les også: Tollefsen kjøper for 2 milliarder

Les også: Boligkonge og eventyrer

Konseptfasen tar vanligvis ett års tid. Når denne er avsluttet vil det være avklart hvilke konkrete eiendommer som vil inngå i den planlagte utbyggingen for nye sykehusbygg i første trinn.

Hvis Helse Sør-Øst skulle konkludere med at Fredensborg-tomten ikke inngår i den planlagte utbyggingen, burde det etter alle solemerker ligge an til en økonomisk kompensasjon. Fredensborg har tross alt vært nødt til å sette reguleringssaken på vent inntil styret i Helse Sør-Øst fatter sin beslutning.

Powered by Labrador CMS