Fabrikkbygningen ble oppført i 1898-99 for Christiania Kulsyrefabrik. Foto: Google Street View.

Vil ramme inn verneverdig perle

Eieren av den verneverdige Kullsyrefabrikken ved Alnaelva i Oslo ønsker å oppføre to boligbygg på til sammen 40 leiligheter. I tillegg kommer boliger, næring og bevertning i det eksisterende bygget.

Publisert

– Den gamle verneverdige og meget karakteristiske bygningen vil mot Arnljot Gellines vei bli «innrammet» av punkthus på begge sider av bygget, skriver Torstein Ramberg AS Sivilarkitekt MNAL i bestillingen av oppstartsmøte hos Plan- og bygningsetaten.

Bygget og den tilhørende tomten er eid av Riise Eiendom AS. Ny bebyggelse foreslås som et punkthus mot Arnljot Gellinesvei, med 9 hele etasjer og 1 tilbaketrukket toppetasje. Dette bygget vil kunne romme ca. 25 leiligheter

Mot Alnaelva foreslås en lav boligblokk med 3 hele etasjer og 1 tilbaketrukket toppetasje. Der skal det bli ca. 15 leiligheter.

Det eksisterende bygget Kullsyrefabrikken inneholder i dag næringsvirksomhet og én bolighenhet. I planforslaget foreslås det blandet formål med boliger, næring, bevertning og annen publikumsrettet virksomhet.

Torstein Ramberg AS påpeker at området er i endring og blir gradvis transformert fra industri til en betydelig boligbydel. Kværnerbyen og naboeiendommene er i dag enten utbygget til boligformål eller under planlegging av boligoppføring.

– Alnaelva er sentral i stedets enestående særpreg. Alnaelva og Svartdalsparken er nærmeste nabo sør for tomten. Dette ser vi på som meget positivt for boligmiljøet, med de rekreasjonsmulighetene elva og parken gir til omgivelsene. Den betydelige boligutbyggingen gir grunnlag for etablering av publikumsrettet virksomhet, skriver arkitektselskapet.

Fabrikkbygningen ble oppført i 1898-99 for Christiania Kulsyrefabrik. Denne virksomheten forsynte tidligere alle brusfabrikkene i Oslo-området med kullsyre.

Nå er fabrikkbygningen oppført på Byantikvarens gule liste, noe som selvsagt blir et sentralt tema i reguleringssaken.

Powered by Labrador CMS