Det planlagte miljøbygget skal klassifiseres som Breeam Nor Excellent.

Kan bli kroken på døren for miljøbygg

Oslo kan gå glipp av et nytt miljøbygg hvis Plan- og bygningsetaten opprettholder vedtaket for Pilestredet 33. Bygget etaten sier nei til, har paradoksalt nok de samme dimensjonene som det eksisterende bygget.

Publisert

Estate Nyheter skrev nylig at Plan- og bygningsetaten (PBE) sier nei til byggesak for Pilestredet 33. Etaten mener at det planlagte bygget som Oslo Areal ønsker å oppføre ”vil gi vesentlige negative virkninger for nærliggende byrom i relasjon til de bygde og naturgitte omgivelsene i området”. Dette til tross for at det planlagte miljøbygget har de samme dimensjonene som det eksisterende Shell-bygget.

– Etter etatens skjønn bør man ved en sanering av eiendommen utnytte muligheten til å se denne i en større bymessig sammenheng, og følgelig legge til grunn arkitektoniske løsninger mht. byplangrep og utforming som i større grad svarer til utviklingen som har skjedd i området siden 1992. Tiltaket utløser derfor kravet om reguleringsplan, konkluderer PBE.

Ironisk nok kan resultatet av PBEs innstiling bli at det eksisterende bygget beholdes. Dermed vil det PBE omtaler som ”vesentlige negative virkninger for nærliggende byrom” bli opprettholdt. I tillegg går hovedstaden glipp av et nytt miljøbygg med klassifiseringen Breeam Nor Excellent. Det blir heller ingen åpning av fasader på gateplan med publikumsrettede funksjoner.

I sin klage til PBE skriver nemlig Oslo Areal at hvis det omsøkte tiltaket ikke kan gjennomføres uten ny reguleringsplan, er det ikke aktuelt å rive bygget. I så fall vil bygget få en lettere rehabilitering og så bli leid ut, sannsynligvis til flere mindre leietakere.

– I en slik situasjon, selv om vi ønsker å forskjønne bygget og vitalisere omgivelsene, vil det ikke være teknisk mulig å få til en åpning mot bakkeplan eller en annen organisering av parkeringsarealene. Med utleie til flere forskjellige brukere er det usikkert om/når det i fremtiden vil bli mulig å rive/gjenoppbygge. Det er derfor sannsynlig at bygget vil bli stående som i dag innenfor overskuelig fremtid, skriver Oslo Areal.

Pilestredet 33 har kun Oslo Kemnerkontor som leietaker, og de har utflyttingsdato 31. desember 2017.

Administrerende direktør Mona Ingebrigtsen i Oslo Areal sier til Estate Nyheter at hvis PBE opprettholder vedtaket, vil saken bli oversendt til politisk behandling i byutviklingskomiteen. I så tilfelle håper hun ”at politikerne vil være mer positive og se at det er til beste for byen at Pilestredet 33 behandles som en byggesak”.

Høybygget har i dag 17 etasjer. Det nye høybygget vil få 14 etasjer, men med ytre høyde som i dag. Hensikten er å øke takhøyden i kontorene. Tapte gulvarealer erstattes ved mer effektiv arealutnyttelse og nye arealer i mellombygget.

Powered by Labrador CMS