Olav Thon på Citykonferansen 2017.

– Fokuser på eiendomsutvikling

Olav Thon mener utvikling av eiendommene er det viktigste en eiendomsbesitter kan gjøre.

Publisert Sist oppdatert

Det var i forbindelse med at Citykonferansen ble arrangert for 30. år på rad at eiendomskongen Olav Thon kom med sine råd til de unge i bransjen. Thon er ambassadør for Cityglød, en pris som skal sette søkelys på yngre krefter i eiendomsbransjen.

– Jeg regner med at det er enda en viss tid til jeg blir pensjonist. Men jeg tror mine tanker fra min spede begynnelsene kan være noe å tenke på for de unge hvis de ønsker en god reise i næringslivet, sa Thon.

Han fortalte om da han som ungdom fikk 10 000 kroner for å bygge en vei på 10 kilometer for Oslo kommune.

– Da jeg var ferdig viste det seg at utgiftene var såpass store at resultatet ikke ble så stort. Men da fikk jeg i alle fall en erfaring, sa Thon.

Samtidig hørte han de lokale pratet om en gård som hadde gått for 4-5 spesidaler, som tilsvarte 20-25 kroner. På 1920- og 30-tallet hadde de steget til flere hundre kroner.

– Jeg tenkte at det var merkelig om disse virksomhetene, som hadde gått i flere hundre år med stigende priser, skulle slutte å stige akkurat da jeg ble født. Så da fant jeg ut at det var eiendom som jeg skulle satse på, sa Thon.

Han gikk i gang med å selge reveskinn i Oslo, og da han fikk tilbud om å kjøpe bygget han hadde butikk i ved Karl Johans gate, slo han til.

– Bygget kostet 1,4 millioner kroner, og jeg skrapet sammen 80 000 kroner i egenkapital. Det jeg ikke visste ,var at lånet var sagt opp. Jeg fikk tilbud om å selge med tap, men jeg spekulerte i å drive videre, sa Thon.

Han hadde liten tro på konkurrentene som solgte en eiendom straks de hadde en gevinst.

– Jeg så at det var dårlig business, for de måtte løpe etter og kjøpe tilbae til høyere priser. For meg handler det om å kjøpe en eiendom og utvikle den så inntektene går opp. Mitt tips til de unge er at utvikling er bakgrunnen for den suksessen som det er blitt. Det høres enkelt ut, men det er et faktum at det er mye eiendom som ikke er utviklet, sier Thon,

Hans budskap til de unge i bransjen var gjennomgående at man må jobbe hardt.

– Det finnes sikkert ungdommer som har hatt det mer moro underveis, men jeg må si at denne reisen har vært veldig morsom. Dere må finne glede i å arbeide, og når dere får noen tilbakeslag må dere finne glede i å rette det opp igjen, avsluttet Thon spesielt rettet mot de yngste i bransjen.

Powered by Labrador CMS