Vinkelgården står på Byantikvarens Gule liste. Foto: Google Street View

Ønsker kjempebygg på Majorstuen

Nordea Liv ønsker å bygge boliger oppe på Vinkelgården ved Majorstuen stasjon. I prosjektforslaget brukes KMPG-bygget med 18 etasjer som referanse.

Publisert

I forbindelse med utbyggingen av Fornebubanen planlegges det etablert oppgang fra T-banen i det sørøstlige hjørnet av Vinkelgården. Eieren av bygget, Nordea Liv Eiendom, ba derfor Plan- og bygningsetaten (PBE) om en planforhåndskonferanse for å avklare mulighetsrom.

Nordea Liv Eiendom mener at oppgangen fra T-banen innebærer et stort fysisk inngrep og vil kunne medføre at Vinkelgården ikke kan beholdes i en videre utvikling av kvartalet. LOF arkitekter er derfor engasjert av Nordea Liv Eiendom til å utarbeide en mulighetsstudie for en ny utnyttelse av eiendommen.

Prosjektforslaget tar utgangspunkt i at Vinkelgårdens fotavtrykk beholdes. ”Over dette oppføres et boligprosjekt med høyder opp mot KPMG på det høyeste”, skriver LOF arkitekter. KPMG-bygget, som også er beliggende i nærheten av Majorstuen T-banestasjon, er på 18 etasjer.

I tillegg til boliger foreslås blandede funksjoner med butikker og servering/restauranter.

En planforhåndskonferanse har kun karakter som gjensidig orientering og gir ingen av partene rettigheter i den senere saksbehandlingen. I referatet fra konferansen påpeker imidlertid Plan- og bygningsetaten at prosjektet, slik det er illustrert, vil ha vesentlige konsekvenser for nærmiljøet.

– Det innsendte skisseforslaget viser en bebyggelse mellom 4 og 16 etasjer. Dette strider med kommuneplanens føringer, som angir at høyde på ny bebyggelse skal innordne seg gatestrekningens dominerende gesims. For denne eiendommen må man se til bebyggelse ellers i kvartalet samt motstående bebyggelse i Valkyriegata, uttaler etaten.

PBE informerte også om at det ikke ville være aktuelt å sammenligne dette prosjektet med planlagte høyder på ny bebyggelse innenfor transformasjonsområdet over sporområdene på Majorstuen.

– Dette forsterkes ytterligere ved at eiendommen ligger innenfor område avmerket med Bevaring kulturmiljø samt område med Nasjonale kulturminneinteresser på kommuneplanens temakart T5, påpeker PBE.

I tillegg er Vinkelgåreden oppført på Byantikvarens Gule liste. PBE er i utgangspunktet skeptisk til å rive Vinkelgården, og ser at denne har høy kulturhistorisk verdi. Dersom forslagsstiller ønsker å gå videre med planforslaget, anbefaler PBE forslagstiller om å gå tidlig i dialog med Byantikvaren.

Nordea Liv kjøpte Vinkelgården i 2013 av T6 Holding AS, hvor Christian Ringnes er blant aksjonærene. Bygget har DNB som leietaker.

Illustrasjon fra mulighetsstudien (LOF arkitekter).

 

 

Powered by Labrador CMS