Jens Engwall og Biljana Pehrsson fortalte om hvordan deres selskaper spisset strategien under Eiendomsdagene 2017.

Svenske spesialister

Flere av de svenske børsnoterte eiendomsselskapene har spesialisert seg innenfor ulike områder.

Publisert

Under Eiendomsdagene 2017 var Pangea Property Investors Bård Bjølgerud moderator da toppene i eiendomsselskapene Kungsleden, Hemfosa, Vasakronan, Entra og Hemsö inntok scenen for å diskutere det nordiske eiendomsmarkedet. Og flere av de store selskapene har spisset strategien og valgt å spesialisere seg.

Kungsleden og deres CEO Biljana Pehrsson fortalte om hvordan selskapet hadde gått fra å være et eiendomsselskap som hadde alle typer eiendommer i porteføljen overalt.

– Vi har omstrukturert hele porteføljen. Vi solgte eiendom for 5 milliarder og har forlatt 90 steder. Samtidig har vi kjøpt for 15 milliarder kroner i områder som Stockholm, Malmö, Göteborg og Västerås. Vi hadde alt av eiendom. Nå er det mest fokus på kontor, som utgjør 65 prosent av porteføljen, sa Pehrsson.

Kungsleden har eiendom for nesten 29 milliarder svenske kroner og leieinntekter på 2,4 milliarder.

– Vi har sett på kjøpesentermodellen og overført den til kontor. Vi har fokus på clustertankegangen og har nå 11 cluster. I alle disse områdene er vi nå en av de tre største utleierne, sier Kungsleden-sjefen.

Hemfosa ble opprinnelig startet opportunistisk etter Lehman Brothers-kollapsen. Målet var å ta over eiendommer på billigsalg fra banker som ble ufrivillige eiendomseiere. Men etter hvert ble det fokus på samfunnsbygg, og nå er strategien å kjøpe eiendom hvor som enten direkte eller indirekte er skattefinansiert.

– I dette segmentet er det høy etterspørsel, lange leieavtaler og stabile kontantstrømmer, sier CEO Jens Engwall i Hemfosa.

Han fortalte at selskapet gikk inn i Norge blant annet for at denne typen eiendommer ofte eies av finansielle aktører, og det dermed kan skapes verdier med et industrielt utgangspunkt.

– Vi har eiendom i Norge for 4,3 milliarder kroner, men kan vi komme opp i over 8 milliarder kroner, vil vi ha en god plattform, sier Engwall.

Hemfosa eier blant annet Gardermoen Campus sammen med Aspein Ramm.

Hemsö er et annet svensk selskp som fokuserer på offentlige leietakere. Selskapet investerer i eldrehjem, skoler, helsebygg og bygg for rettsvesenet. Eiendomsverdien på porteføljen er 32 milliarder kroner.

– Kommunene er vår viktigste motpart og leietaker, sier CEO Nils Styf.

Han kan tenke seg å gå inn i det norske markedet, gitt de rette betingelsene.

Powered by Labrador CMS