Newsec Sverige-sjef Max Barclay forteller at internasjonale investorer ikke nådde opp i budrundene i de nordiske landene i fjor.

9 prosent av verdens transaksjonsvolum

Det nordiske transaksjonsmarkedet innenfor næringseiendom utgjorde 9 prosent av det globale volumet i 2016.

Publisert Sist oppdatert

Det var for en fullsatt sal med 400 deltakere på Eiendomsdagene på Norefjell, at Newsecs CEO Max Barclay kom med sine betraktninger om det globale og nordiske transaksjonsmarkedet. Etter et rekordhøyt volum i 2015, falt volumet i 2016.

– Det globale transaksjonsvolumet falt med nesten 30 prosent fra rekordnivået året før, sa Barclay.

Volumet i det amerikanske markedet var ned 34 prosent til 180 milliarder euro, mens Asia hadde en nedgang på 21 prosent til 242 milliarder euro. I Europa var nedgangen på 17 prosent til 240 milliarder euro.

I Norden var transaksjonsvolumet på 45 milliarder euro. Det var 5 prosent høyere enn i 2015. Norden utgjorde 9 prosent av det globale transaksjonsvolumet i fjor.

– Interessen for nordisk næringseiendom er stor. Men utledningene sliter med å nå opp i konkurransen med lokale aktører, sa Barclay.

I Norge slet de utenlandske investorene med å få fatt i gode objekter i 2016, noe som sendte utlendingenes andel av transaksjonsvolumet til rundt 10 prosent. Newsec talte opp transaksjoner for 8,1 milliarder euro i 2016, en nedgang på over 49 prosent.

I det svenske markedet var transaksjonsvolumet på 201 milliarder svenske kroner i 2016, en oppgang på 32 prosent. Stockholm sto for 64 milliarder, mens Malmö og Götenborg hadde henholdsvis 16,8 og 15,3 milliarder kroner. Mer enn halvparten av volumet kommer dermed fra utenfor de tre store byene.

– Den utenlandske andelen var bare 16-17 prosent. Vi trodde den skulle bli høyere, men utlendingene har vanskeligheter med å komme inn i markedet. Det skyldes særlig lavt tilbud i de store byene, sier Barclay.

 

Powered by Labrador CMS