Den foreslåtte økningen i BRA er på 61 prosent.

Vil bygge på i CBD

Eierne av Klingenberggata 7 i Oslos CBD ønsker å bygge på med 5.500 kvadratmeter. Byantikvaren mener dette er for mye.

Publisert

Eiendommen har adresse i Klingenberggata, men har også fasade ut mot Haakon VIIs gate. Der er den beliggende mellom Haakon VIIs gate 5, som eies Pecunia og blant annet huser Arctic Securities og Akershus Eiendom, og Haakon VIIs gate 1. Den sistnevnte eiendommen er bedre kjent som Thiisgården og er i investoren Arne Blystads eie.

Det er nettopp i Haakon VIIs gate vi finner noen av de heftigste kontorleieprisene i Norge, derfor er det ikke hvilken som helst eiendom som nå skal påbygges.

I forbindelse med bestilling av oppstartsmøte skriver Pilot Arkitekter til Plan- og bygningsetaten at dagens bebyggelse utgjør ca. 9.000 kvadratmeter BRA over terreng. Dette ønskes øket med 5.500 kvadratmeter, noe som tilsvarer en økning i arealet på 61 prosent.

– Forslagets hovedgrep er utvidelse av eksisterende bygningsmasse gjennom påbygg og tilbygg. Fasadelivet mot Klingenberggata ønskes flyttet i plan 2-8, slik at det ligger i liv med nabobyggets fasadeliv. Eksisterende tilbaketrukne 9. etasje ønskes erstattet og påbygget med en etasje, skriver Pilot Arkitekter.

Det ønskes etablert en tilbaketrukket 11. etasje. I tillegg vil tiltakshaver at bebyggelse i bakgården påbygges.

Bygget, som ble oppført i 1940 og senere er blitt totalrehabilitert, er i dag på 9 etasjer.

Åtte dager etter at Pilot Arkitekter sendte inn skjema for oppstartsmøte til Plan- og bygningsetaten, reagerte Byantikvaren med å sende en e-post til etaten. Der påpeker Byantikvaren at den nevnte eiendommen er nabo til Klingenberggata 5, som står på Gul liste.

Byantikvaren er positiv til at bygningen kan bygges på med en inntrukket 10. etasje, slik at den får samme høyde som nabobygningene.

– Et påbygg som blir høyere enn dette, vil virke dominerende i forhold til nabobygningen og tre uheldig inn i taklandskapet i kvartalet som helhet, skriver Byantikvaren.

Byantikvaren går også i mot en utvidelse av fasaden ”ut i fra at dette vil forringe inntrykket av den bevaringsverdige nabobygningen”.

Eiendommen eies av Klingenberggaten 7 DA, som har en rekke deltakere. I 2015 hadde selskapet inntekter på 22,7 millioner kroner. Blant leietakerne er Norse Securities, The Royal Bank of Scotland og Adv. Sem og Johnsen Eiendomsmegling.

Det ønskede påbygget og tilbygget er i rødt.
Powered by Labrador CMS