Martin Wikborg er advokat og partner i Visma Advokater.

ESA: RF-1199 skattegebyr i eiendomsbransjen er ulovlig

Det heter at snille barn ikke maser, og så får de heller ingen ting. Vårt råd er at de som er ilagt det såkalte RF-1199 gebyret nå saksøker Staten for å sikre tilbakebetaling.

Publisert Sist oppdatert

Plikt til å rapportere utlendinger på RF-1199 skjema

Norge har i mange år krevd at næringsdrivende som direkte eller indirekte benytter utenlandske oppdragstakere for å utføre arbeid i Norge, må rapportere kontrakten til Sentralskattekontoret for utenlandssaker («SFU»). Rapporteringen av kontrakten og av utenlandske arbeidstakere skal skje på det såkalte RF-1199-skjemaet.

Skjemaet må sendes dersom kontraktssummen overstiger NOK 10 000, og det må sendes innen 14 dager etter oppstart av oppdraget i Norge.

Skyhøye gebyrer

Manglende eller forsinket rapportering kan medføre betydelige forsinkelsesgebyr. Dette gebyret kan bli opp til NOK 75 000 for manglende rapportering av hver oppdragstaker eller kontrakt, og opp til NOK 15 000 for hver ansatt. Dersom det er mange ansatte på oppdraget kan dette bli store beløp.

Siden 2009 har SFU ilagt mer enn 200 gebyrer på tilsammen nær NOK 50 millioner.

Visma Advokater hjelper flere kunder som er blitt ilagt RF-1199-gebyret, og vi har sett eksempler på gebyr på over NOK 1,5 millioner.

ESA mener at RF-1199 rapporteringen er ulovlig

Rollen til EFTAs overvåkningsorgan («ESA») er å påse at medlemslandene overholder sine forpliktelser i henhold til EØS-avtalen. En av pliktene er at Norge ikke kan diskriminere bruken av tjenester fra andre EØS-stater.

Visma Advokater har lenge ment at rapporteringsordningen er ulovlig fordi den hindrer fri flyt av tjenester innen EØS. I april 2015 klaget vi derfor de norske RF-1199 rapporteringsreglene inn for ESA.

Etter grundig behandling av saken – herunder møter og korrespondanse med Finansdepartementet, har ESA den 15. desember 2016 formelt underrettet Finansdepartementet om at ESA anser ordningen for å være EØS-stridig. Departementet har ikke fått medhold i at ordningen kan rettferdiggjøres fordi dens formål er å motvirke skatteunndragelse.

Tilbakebetalingskravet kan foreldes

Finansdepartementet er nå gitt frist til den 15. februar 2017 med å forsvare seg. Erfaring fra andre saker tilsier imidlertid at departementet ikke vil gi seg uten sverdslag, og det kan derfor gå litt tid før vi har det endelige svaret.

Dersom ESAs syn vinner frem, vil de ilagte RF-1199 gebyrene bli dømt ulovlige. I så fall vil Staten måtte tilbakebetale allerede ilagte gebyrer.

Staten vil neppe gjøre dette uoppfordret. Derfor er det viktig at de som er blitt ilagt slike gebyrer, selv krever sin rett.

I andre EØS-saker har vi erfart at Staten påberoper foreldelsesfrist på tre år. Dette er grunnen til at Visma Advokater på vegne av 11 kunder har gått til felles søksmål mot Staten.

Vår anbefaling er at alle de som har betalt RF-1199 gebyr bør gjøre det samme for å sikre at tilbakebetalingskravet ikke blir foreldet.

Artikkelforfatter er Martin Wikborg. Han er advokat og partner i Visma Advokater.

Powered by Labrador CMS