Estate Nyheter

Nyheter – Norge

Verdt 15 milliarder

Markedsverdien av Eiendomsspar når nye høyder.

Jan Revfem

mandag 26. desember 2016 23:01 (Oppdatert 8. januar 2017 23:02)

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Aksjonærene i Eiendomsspar med Christian Ringnes i spissen kan se tilbake på nok et godt nytt aksjeår noen dager før børsåret er omme. NE nyheter skrev på nyttårsaften i fjor at aksjekursen i Eiendomsspar knuste kursutviklingen til de tre store børsnoterte eiendomsselskapene, Olav Thon Eiendomsselskap (OLT) og Entra og Norwegian Property (NPRO).

Kursen økte fra 192 kroner ved utgangen av 2014 til 287 kroner per 30. desember 2015, en kursoppgang på hele 44 prosent. Ved børsslutt i forrige uke sluttet kursen på den såkalte OTC-listen på hele 380 kroner, altså en oppgang i år på om lag 32 prosent. Med om lag 39,7 millioner aksjer, fratrukket direkte og indirekte eide aksjer, priser det Eiendomsspar til nærmere 15,1 milliarder kroner.

10 mrd. i skjulte verdier
Bokført egenkapital per aksje i selskapet ved utgangen av september var 131 kroner per aksje, som gir merverdier for nesten 10 milliarder kroner. Fra kvartalsslutt har for øvrig aksjekursen steget fra 345 kroner til 380 kroner.

Eiendomselskapene har i år hatt hjelp av fortsatt lave renter, selv om disse er på vei opp, samtidig som konsumprisene har steget mye. Dette gir riktig nok en kortvarig effekt, ettersom prisstigningen ventes å falle neste år. Men Oslo Børs har steget til nye høyder, og alternative renteplasseringer er fortsatt en dårlig butikk.

Den største aksjonæren i Eiendomsspar er Eiendomsspar Invest AS med 50,3 prosent, et selskap som i november var eid med 49 prosent av Eiendomsspar og 51 prosent av Victoria Eiendom. Eiendomsspar eier direkte drøyt 1,8 millioner aksjer, eller om lag 3,3 prosent, av eget selskap, etter tilbakekjøpsprogrammet i vår.

Vellykket program
Dette programmet har vært vellykket, ettersom disse aksjene ble kjøpt til kursnivåer på 310 kroner. Da lå kursen på 280 kroner i markedet, slik at tilbudet til aksjonærene lå en del over markedskurs. Verdijustert egenkapital per aksje i Eiendomsspar ble den gangen beregnet til 325 kroner.

Ser vi på utviklingen til de tre andre børsnoterte eiendomsselskapene, har det ikke gått like bra. OLT er hittil i år opp 13,7 prosent og noteres nå til 157,50 kroner. OLT var i forrige uke verdt 16,96 milliarder kroner og er dermed fortsatt størst av eiendomsselskapene på børs.

Tungt i NPRO
Entra-aksjen har steget med pene 25,7 prosent til 84,50 kroner og er fortsatt hakket større enn Eiendomsspar med en børsverdi på 15,52 prosent. NPRO-aksjen er imidlertid «bare» opp 9 prosent til 9,80 kroner.

Aksjen prises dermed et stykke under budet på 10,80 kroner som John Fredriksen kom med da han etter regelverket måtte legge inn et bud på hele selskapet.  Børsverdien av NPRO er nå på 5,37 milliarder kroner.

Selskapet har i år solgt unna Skøyen-porteføljen for drøyt 2,5 milliarder kroner og Stortingsgata 6 for drøye 500 millioner kroner, men ikke lykkes med nye vekstfremmende kjøp.

Nyhetsbrev Norge

Få det beste av Estate Media i din innboks

Siste nyheter Estate Norge

DNB-bygget i Sarpsborg solgt

Nyheter / mandag 27. februar 2017

Fortsatt oppgang i bankmarginene

Nyheter / mandag 27. februar 2017

Vurderer å rive på Majorstuen

Nyheter / mandag 27. februar 2017

Solgt for 81 millioner

Nyheter / mandag 27. februar 2017

Gikk takseringen for fort?

Nyheter / mandag 27. februar 2017

Raskere plan- og byggesaksbehandling?

Nyheter / mandag 27. februar 2017

Mest leste nyheter Estate Norge
Prestisjebygg er solgtPrestisjebygg er solgt 22. februar 2017
Vil fortette på SlemdalVil fortette på Slemdal 21. februar 2017
Wenaas selger hotellerWenaas selger hoteller 22. februar 2017
Siste nyheter fra Estate Vest-Norge

Selger seg ut og skiller lag med SPV

Nyhet / onsdag 6. juli 2016

– Jeg har hatt ti fantastiske år med Sparebanken Vest. Jeg har lært mye og har bare positivt å si om både banken og [...]

Ønsker seg 100.000 m2 mer på Marineholmen

Nyhet / mandag 4. juli 2016

– Området trenger mer liv og røre hele døgnet, sier administrerende direktør i GC Rieber Eiendom, Tor Instanes, [...]

Ser ut til å bli en supersommer

Nyhet / fredag 1. juli 2016

– Vi har en fin oppgang sammenlignet med 2015, som også var et godt år for oss. Belegget per 30. juni har en vekst på 24 [...]

Verdsettelse av bygningsmasse – viktig avklaring for næringsfester

Nyhet / torsdag 30. juni 2016

Av senioradvokat Anne Irene Ulveseth – Advokatfirmaet Steenstrup Stordrange DA* og advokat/ partner Magne Revheim – Advokatfirmaet [...]

Vil jobbe for en mer helhetlig byutvikling

Nyhet / onsdag 29. juni 2016

Mette Svanes (50) har vært etatsleder for Etat for plan og geodata siden 2007 og har hatt ulike lederroller i etaten fra 2003. Svanes kom [...]

Eiendomssalg gir utbyttefest for Trond Mohn

Nyhet / mandag 27. juni 2016

Med et resultat før skatt på nærmere 900 millioner kroner, kan Trond Mohn se tilbake på 2015 som er svært [...]