FORETREKKER NYBYGG: Nordmenn vil ha moderne boliger i Spania.

Boligmarkedet i Costa del Sol snart på 2006-nivå

– Vi ser en enorm vekst i det vi kaller "livsstilsinvestorer”.

Publisert Sist oppdatert

 

– Livsstilsinvestorer er investorer som ønsker å gjøre en god investering og som velger Spania på grunn av livsstilkvaliteten som tilbys her, sier Håkan Tollefsen, daglig leder for Obsido Real Estate S.A. Han sier han ser en tydelig oppgang i boligmarkedet.

I perioden 2007-2013 var boligmarkedet i Spania preget av stor usikkerhet, og dette førte til at mange boligkjøpere satte sine planer på vent. Fra 2013 begynte markedet på nytt å røre seg, takket være mer tillit til boligmarkedet og euroen.

Les også: Økt appetitt på luksusboliger i utlandet

– De siste 2-3 årene har vi derfor sett en reaktivering og prisjustering over hele landet. I 2015 solgte Marbella nesten like mange boliger som i 2006. Totalt ble det solgt over 4.396 boliger i Marbella i 2015, mot 4.432 boliger i 2006. Men prisene ligger fremdeles 20-25 prosent under prisnivået i 2006, derfor er det fremdeles mulighet å gjøre gode kjøp, konstaterer han.

Gammel moro– Over hele Spania står store boligmasser tomme etter boligkrisen. Vi registrerer imidlertid at de aller fleste som nå ønsker å kjøpe bolig i Spania ønsker nybygg med gode kvaliteter. Mye av det som ble bygget før krisen er av spansk byggekvalitet og arkitektur. Det kunden nå etterspør er moderne prosjekter med store terrasser, riktig beliggenhet og god nordisk byggekvalitet. Dette underbygges ved at en rekke nybyggprosjekter selges off-plan på kort tid, forklarer Tollefsen.

For dem som har planer om å kjøpe bolig i Spania er Costa del Sol et av de mest attraktive områdene for utenlandske kjøpere. Med eksklusive Marbella i vest og autentiske Malaga i øst har området mye å by på.

– De siste årene har Malaga kommune investert flere hundrede millioner kroner for å gjøre byen attraktiv for turister. Ny museer, en spennende båthavn, oppgradert bykjerne og en fantastisk promenade langs sjøen er noen av tiltakene. Malaga blir nå omtalt som Spanias nye Barcelona, sier Tollefsen.

Les også: Kjøpers marked på Rivieraen

Minimum 5-6 prosent vekstIfølge Trading Economics, som analyserer mer enn 300.000 økonomiske indikatorer i 196 land verden rundt, ser boligmarkedet i Spania svært lyst ut de kommende årene. Deres begrunnelse er en kraftig voksende nasjonal økonomi, fallende arbeidsledighet, økt turisme og redusert handelsunderskudd.

– Lederen for det internasjonale boligmarked byrået Knight Frank, sier i et intervju til Spanias største boligportal Idealista at estimert årlig vekst i det spanske boligmarkedet er 5-6 prosent frem til 2019. I pressområder som Costa del Sol og de store byene vil prisveksten være enda høyere, påpeker han.

Samtidig øker turismen. Ifølge Malagas offisielle turistguide har turismen i Malaga økt med 16,9 prosent fra 2011-2015, og antall overnattinger har økt med 22,4 prosent i samme periode.

– Alle grafer peker nå kraftig oppover både når det gjelder turisme, antall overnattinger, boligpriser per kvadratmeter, leiepriser og nye byggeprosjekter, sier Tollefsen.

Kan nå nye høyder:Trading Economics graf for boligpriser i Spania per kvadratmeter fra 2013 til 2017.

Smitteeffekt– Historien tilsier at Marbella er et sted hvor boligprisoppgangen ofte starter. Etter hvert som boligprisene øker i Marbella ser mange av boligkjøperne seg etter alternativer. Den utviklingen ser vi nå, da mange kjøpere i 2016 har flyttet fokus fra Marbella til Estepona og Mijas som ligger øst og vest for Marbella.

– Mye tyder på at området mellom Malaga og Estepona vil få den største veksten fremover. Om man som investor eller boligkjøper ønsker å gjøre en god investering, er nye moderne byggeprosjekter å anbefale. God utsikt, nærhet til sjø, flyplass, restauranter, golf, butikker og andre fasiliteter er noe boligkjøperne er opptatt av, understreker han.

Les også: Norsk storsalg i Spania til spansk/tysk hotellkjede

LånFinansieringsmulighetene ved boligkjøp i Spania er mange, ifølge Tollefsen.

– DNB Luxembourg er en norsk bank som gjør det enkelt for nordmenn å kjøpe bolig i Spania. De har kontor i Marbella og tilbyr lån til norske boligkjøpere med sunn økonomi. Her kreves gjerne minimum 30 prosent egenkapital. Ellers finnes det danske og spanske banker som også hjelper til med finansiering av boligkjøp, understreker han.

Tollefsen opplever at de danske bankene ofte har tilsvarende betingelser som de norske bankene.

– Når det gjelder de spanske bankene er det gjerne litt mer utfordrende å få på plass lånefinansiering, dersom man bor i Norge. Dette både med tanke på kommunikasjon og dokumentasjon. En lånesøknad i spanske banker tar noen uker, sier han.

– Unntaket er hvis prosjektet man kjøper boligen i, er solgt i regi av banken. Da gis det gjerne 100 prosent finansiering og man får raskere boliglånet godkjent. Ofte gjelder dette prosjekter som stoppet opp under krisen i 2007/2008 og som nå ferdigstilles med spansk byggekvalitet for å frigjøre kapital, som banken har bundet opp i prosjektet før krisen. Her er det viktig at man gjør en grundig research før man kjøper, avslutter Tollefsen.

 

Powered by Labrador CMS