VANNSKADER: Mange næringseiendommer har blitt skadet av vann de siste årene, og mange gårdeiere skylder på det kommunale avløpsnettet.(Ill. foto)

Det renner over for norske næringsbygg

En av tre næringseiendommer har vært utsatt for overvann de siste tre årene.

Publisert

En undersøkelse gjennomført av Geelmuyden Kiese for Protan AS, med formål å avdekke overvannsskader i norske byer, viser at mange næringsbygg har fått skader av vann. Undersøkelsen har også hatt som formål å avdekke ansvarsfordeling.

Rapporten skiller mellom to målgrupper – eiere, utviklere og forvaltere av bygg, og rådgivende ingeniører for bygg, vann og avløp, entreprenører med videre.

Av respondentene svarer seks av ti at de opplever av overvannsskader på bygg som følge av ekstremvær er et økende problem. En av tre eiere, utviklere og forvaltere av bygg har vært utsatt for overvannsskader de siste tre årene.

Vet ikke

Ikke alle følger like godt med: en av ti vet ikke om byggene de eier, utvikler eller forvalter ble utsatt for overvannsskader i sommer. De som har sendt skadesaken til sitt forsikringsselskap, opplever at det ikke alltid er like enkelt å få oppgjør: 54,6 prosent av respondentene har opplevd at overvann fører til en tvistesak for sitt selskap. Drøyt 70 prosent av eiere, utviklere og forvaltere vet ikke hvor stor andel av overvannsskadene som dekkes av forsikringen.

Den typiske gjennomsnittskaden koster 2,5 millioner kroner, mens to av respondentene fikk skader for 50 millioner kroner.

Les også: Vann skapte problemer i Vika

21,3 prosent av gårdeierne- og forvalterne har opplevd overvannsskader «noen ganger», mens 1,4 prosent får skader «hver gang det er ekstremvær».Når det gjelder årsakene til overvannsskadene, kommer det frem at mer enn 30 prosent av byggene som eies, forvaltes og utvikles ikke er godt rustet for ekstremvær og overvann. Det er altså like høy prosent som byggene som faktisk har blitt utsatt for overvannsskader de siste tre årene.

En av fem har heller ikke iverksatt forebyggende tiltak mot overvannskader mot byggene de eier, forvalter eller utvikler. 33,7 prosent av disse respondentene svarer at de ikke har problem med skader fra overvann i våre bygg.

De fleste (75,1 prosent) mener avløpsnettet er for dårlig dimensjonert for dagens vær. Dette gjelder både for gårdeierne , rådgivende ingenører, arkitekter og entreprenører. Den samme prosentandelen gjelder for om oppgradering av kommunale avløpsnett bil bidra til reduksjon av overvannsskader.

Les også: – Kommunene har ansvar

Les også: Dyre vannskader

En av fire opplever at kommunene i liten til svært liten grad gjennomfører nødvendige tiltak for overvannshåndtering.

Når det kommer til ansvaret for overvannsskadene, svarer seks av ti at de mener at det er eierne av byggene som har ansvaret for forebygging av overvannsskader. Fire av ti mener altså at myndighetene bør ha ansvaret.

Av undersøkelsen kommer det frem at det er forskjellig erfaring når det gjelder kommunenes krav til overvannshåndtering. 44,5 prosent av rådgivende ingeniører, arkitekter og entreprenører har opplevd at uforutsette krav til overvannshåndtering bremser prosjektet i prosjekteringsfasen. Fire av ti rådgivende ingeniører, arkitekter og entreprenører svarer at de har middels til lav forståelse for de kommunale kravene til overvannshåndtering.

Les også: Fersk dom kan true flomkommuner

Powered by Labrador CMS