LANGE PENGER: Richard Groven (t.v.) og Paul Børseth forvalter lange penger og har ansvaret for eiendomsinvesteringene til Oslo Pensjonsforsikring.

Har eiendom verdt 13,8 milliarder

Oslo Pensjonsforsikring har vært en aktiv kjøper i eiendomsmarkedet de siste årene, og porteføljen er nå verdsatt til 13,8 milliarder kroner.

Publisert

 

Oslo Pensjonsforsikring er et livsforsikringsselskap eid av Oslo kommune. Selskapet leverer offentlig tjenestepensjon til de fleste ansatte i kommunen, kommunale foretak, flere av kommunens aksjeselskap samt ansatte på sykehus som tidligere var eid av Oslo kommune.

18 prosent eiendomVed utgangen av 2015 hadde selskapet en forvaltningskapital på ca. 80 milliarder kroner. Dette er lange penger som er spredd på flere aktivaklasser, hvorav eiendom utgjør ca. 18 prosent.

Eiendommene verdivurderes hvert kvartal, og porteføljen har nå en verdi på 13,8 milliarder kroner inklusive fondsinvesteringer. Leieinntektene var i fjor på 787,1 millioner.

Oslo Pensjonsforsikring har en forholdsvis ung eiendomsportefølje. Hoveddelen av porteføljen er investert fra 2007/2008, og det er først de siste årene at porteføljen er bygget skikkelig opp.

Les også: Første boligprosjekt for Andvord Eiendom

Ullevaal StadionI fjor kjøpte Oslo Pensjonsforsikring blant annet næringsseksjonene på Ullevaal Stadion av DNB Livsforsikring. Eiendommens samlede areal utgjør ca. 58.000 kvadratmeter og består av både hotell, handel, kontor og parkering i tillegg til kunstisbanen for bandy som Oslo kommune disponerer. Dette er den største enkelteiendommen i selskapets portefølje.

– Vi skal se på utviklingsmulighetene for denne eiendommen, spesielt på butikksiden, sier eiendomssjef Richard Groven i Oslo Pensjonsforsikring.

Les også: Møller Eiendom nærmer seg ti milliarder

Les også: Axer Eiendom vokser kraftig i bolig

DiversifiseringOslo Pensjonsforsikring har en diversifisert portefølje, både geografisk og med hensyn til typer eiendom. 42 prosent av porteføljen er kontoreiendom.

I porteføljen inngår blant annet tre bygg i Kongsberg Teknologipark, Haraldrud gjenvinningsanlegg på Brobekk i Oslo, kontorbygget til Aibel i Asker, to skoler (OPS-prosjekter), Nygård Handelspark i Ås, et anlegg på Mongstad og flyhangar på Gardermoen.

UtviklingsprosjekterI utgangspunktet skal Oslo Pensjonsforsikring ikke drive med eiendomsutvikling.

– Utvikling er et eget fag, samtidig som det ofte har en annen risikoprofil og en mer kortsiktig tidshorisont på investeringen enn vi ønsker, sier porteføljesjef Paul Børseth i Oslo Pensjonsforsikring.Selskapet kan likevel utvikle eksisterende eiendommer.

– Når kontrakter utløper på eiendommer som passer inn i investeringsstrategien, må vi være pragmatiske med tanke på å investere for å utnytte eiendommens leiepotensial, sier han.

Les også: Jakter kontoreiendom

Les også: R8 Property jakter bygg i Oslo

MediaCity BergenBlant selskapets utviklingsprosjekter er MediaCity Bergen, som eies 50/50 av Entra og Oslo Pensjonsforsikring. Dit flytter blant andre TV 2, NRK, Bergens Tidende, Bergensavisen og medieutdanningen ved Universitetet i Bergen.Eiendommen består i dag av ca. 35.000 kvadratmeter og skal utvides til totalt ca. 45.000 kvadratmeter. MediaCity Bergen vil være en viktig del i utviklingen av området rundt kollektivknutepunktet Nygårdstangen i Bergen sentrum.

Les også: Fyller på med eiendommer

Vurderer noen salgBørseth forteller at dagens vekting i eiendom er i henhold til investeringsstrategien og at fokuset fremover vil være både kjøp og salg for å optimalisere porteføljen i forhold til strategien.

– Vi har solgt en del mindre eiendommer, som vi kjøpte av DNB i 2007/2008. Vi vil vurdere å selge eiendommer som faller utenfor vår strategi eller er blitt for små. Vi ønsker å holde antall eiendommer på et nivå som vi kan håndtere, sier han.

Børseth og Groven utgjør hele eiendomsavdelingen i Oslo Pensjonsforsikring. Selskapet har satt ut all drift og forvaltning, hvorav Malling & Co er hovedsamarbeidspartner.

Les også: Dette foretaket kjøper eiendom for 200 millioner kroner hvert år

 

Powered by Labrador CMS