VANT: Bård Bjølgerud gikk ut av Høyesterett med seier og navnet Pangea Property Partners.

Får fremdeles bruke navnet Pangea

Høyesterett har avgjort at Pangea Property Partners fortsatt kan hete nettopp det.

Publisert Sist oppdatert

I 2015 opprettholdt Borgarting lagmannsrett tingrettens dom fra 2014, hvor Pangea Property Partners ble dømt til å endre navn. Bakgrunnen for rettsakene var at et annet selskap registrerte navnet Pangea AS i oktober 2007. Pangea AS tilbyr kredittkort med «miljøprofil».

Pangea Property Partners anket lagmannsrettens dom inn til Høyesterett, som bestemte seg for å behandle saken. Nå har dom falt, og den går i favør av Pangea Property Partners. Dommen, som i sin helhet er tilgjengelig her, sier at Patentstyrets vedtak av 16. april 2012 kjennes ugyldig. Det innebærer at Pangea Property Partners fremdeles kan bruke navnet.

I Høyesteretts dom blir følgende poengtert:

«Bevisføringen har vist at Pangeas tjeneste er å formidle tilgang til typisk forbrukerkreditt. Slik kreditt har normalt begrenset størrelse. Pangea Property Partners tjeneste derimot er å megle salg og utvikling av store næringseiendommer av betydelig verdi. Gjennom selskapets nettverk og tjenester innenfor corporate finance bistås kunden med å skaffe låne- eller egenkapital fra eksterne kilder til finansiering av de forskjellige prosjektene»

Og videre:

«Pangea markedsfører seg overfor forbrukere som er medlemmer av større lag og foreninger, mens Pangea Property Partners markedsfører seg gjennom prosjektannonsering og nyhetsbrev som sendes til ca. 400 profesjonelle aktører. Pangea henvender seg til norske forbrukere, mens Pangea Property Partners først og fremst henvender seg til et begrenset og svært profesjonelt marked. Bevisføringen har klarlagt at virksomhetene benytter forskjellige distribusjonskanaler og har ulik omsetningskrets

Høyesterett slår til slutt fast at tjenestene til de selskapene hverken supplerer hverandre eller at det er noe konkurranseforhold mellom dem.

Les også: Høyesterett presiserer fradragsretten for vedlikeholdsutgifter

Pangea Property Partners har krevd dekning av kostnader på i alt 1 700 468 kroner. Beløpet fordeler seg med 633 860 kroner for tingretten, 811 231 kroner for lagmannsretten og 255 377 kroner for Høyesterett. I beløpene inngår utgifter med 331 580 kroner til sakkyndige vitner for de underliggende instanser.

Høyesterett syntes kostnadene var i drøyeste laget, og reduserte beløpet. Med tillegg av rettsgebyr for Høyesterett på 27 675 kroner, tilkjennes Pangea Property Partners AS sakskostnader for alle instanser med til sammen 1 146 563 kroner.

Les også: – Høyesterett klargjør meglerstandarden

 

Powered by Labrador CMS