BREEAM-NOR: - Miljøsertifisering er kommet for å bli, sier eiendomsadvokat Stig Bech, her fra dagene lanseringsmarkering for BREEAM-NORs siste versjon i Oslo i regi av Norwegian Green Building Council.

– Banker og leietakere foretrekker miljøsertifiserte bygg

Norwegian Green Building Council arrangerte i morges en lanseringsmarkering for BREEAM-NORs siste versjon i Oslo. En fullsatt sal på Stratos fikk blant høre Stig Bech fra BA-HR oppsummere status hva gjelder markedets bruk av miljøsertifiseringsverktøyet.

Publisert Sist oppdatert

Bech innledet med at det man trenger er bevis for at sertifisering er bra:

– Norge er av og til litt annerledes. Vi kan lære mye av markedserfaringer, uttalelser fra markedsaktører og internasjonale undersøkelser – men det vi virkelig trenger er forskning på norsk virkelighet. Her tas det nå grep. Grønn Byggallianse med flere jobber sammen med Høgskolen i Østfold på et prosjekt der man undersøker leietakernes innstilling til grønne bygg, herunder betydningen av at det foreligger miljøsertifiseringen. Undersøkelsen utføres denne høsten, og vil gi noen foreløpige svar.

– Men også markedsobservasjoner, uttalelser fra aktører i Norge – og internasjonale undersøkelser trekker i retning av at miljøsertifisering er kommet for å bli, sa Bech.

– Blant annet viser McGraw Hill Constructions 2016-rapport at grønne bygg har 7 prosent høyere omsetningsverdi enn tilsvarende ikke-grønne bygg.

Bech viste også til at bankene i økende grad fokuserer på sertifisering i kredittvurderinger med næringseiendom som panteobjekt, blant annet uttalelse fra DNB om at man om 10 år neppe vil gi lån med pant i ikke-sertifiserte bygg.

– Vi ser at alle de store leverandørene av eiendomskreditt, inklusive DNB, Nordea og SEB – alle vektlegger sertifiseringen, og betegner den som et «viktig element». Det de ikke gjør er å angi konkrete effekter, for eksempel marginreduksjoner – som en effekt av sertifiseringsnivå. Jeg mener dette er klokt. En kredittvurdering er – og skal være – en sammensatt vurdering. Den er for sammensatt til at man kan inkludere rene sjablongarrangementer for ett av flere vurderingstema. Det viktige er at alle er så tydelige på at sertifisering er viktig, at den inngår som et hovedelement i blant annet restverdivurderingen.

Les også: Dette miljøbygget er i pluss etter bare fire år

Les også: Derfor støtter Enova R8 Property

Bech kommenterte også status hos leietakerne.

– Vi har sett en viss nøling i leietakernes fokus, men det dreier nå tydelig i riktig retning. Vi observerer både økt betalingsevne og konkrete sertifiseringskrav. Tidligere var krav om sertifisering ved leiesøk typisk rådgiverinitiert. I dag opplyser blant annet Anne Bruun Olsen i DTZ at man for første gang nå ser at sertifisering kommer oppå som et tidlig og direkte krav fra leietakerne selv. Særlig store leietakere på søk etter nybygg ber om at sertifisering på et godt nivå legges inn som forutsetning ved leiesøk.

Les også: Enda et Powerhouse på Kjørbo

– Vi hører fra meglerhold at man også har fått rettet opp inntrykket av miljøbyggene. Den senere tids bygg – for eksempel Gjensidige nye hovedkontor – viser at miljøbygg kan ha gode lysforhold, generelt god arkitektur – og ikke minst et godt inneklima.

– BREEAM-NOR er i godt driv, avsluttet Bech.

Les også: Beliggenhet, beliggenhet – og miljø

Les også: Miljøbygg kupper leietakere

Les også: – Høyere verdi på miljøbygg

Powered by Labrador CMS